• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. március 22. csütörtök

Beáta ünnepli névnapját.
Holnap Emőke napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva LMP: Káosz a jogalkotásban, káosz a hulladékhasznosításban
LMP: Káosz a jogalkotásban, káosz a hulladékhasznosításban PDF Nyomtat Email
2011 november 14., hétfő 11:57

Bár a kormány folyamatosan toldozza-foldozza a környezetvédelmi termékdíj törvényt, valódi megoldás a korábban felmerült problémákra a legújabb módosító indítvánnyal sem születik. A kormány suttyomban ismét termékdíjat emel, de világosan látszik a költségvetés tervezetéből, hogy a bevétel nem a környezetvédelmet fogja szolgálni. A Fidesz saját jogalkotási teljesítményét próbálja újra és újra alulmúlni. A nyári ülésszakban a zárószavazás után egy héttel máris hozzá kellett nyúlni az általuk alkotott környezetvédelmi termékdíj törvényhez, most pedig újraírják szinte minden paragrafusát.

Ahogy akkor is, most is egyéni képviselői indítvánnyal terjesztették be a módosítást, de annyival vagyunk „lejjebb”, hogy az adósalátához nyújtottak be egy negyven oldalas módosítást, ismét megsértve a házszabályt. Így nem csak a tárcaközi és a társadalmi egyeztetés maradt el, hanem még a képviselőknek is csak a hatalmas adócsomag részletes vitájában van alkalmuk „méltatni” a módosítást, valamikor, egy késő éjszakai parlamenti ülésen, az üres Házban. A Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén a szaktárca képviselője meg sem jelent, így a jelen lévő és érdeklődő képviselők kérdéseire senki nem válaszolt.


A most benyújtott törvénymódosítással a kormány beismeri, hogy képtelen volt jó szabályozást alkotni, sőt még a rossz szabályozást sem tudta végrehajtani.
A kormány suttyomban ismét termékdíjat emel, de világosan látszik a költségvetés tervezetéből, hogy a bevétel nem a környezetvédelmet fogja szolgálni: 60 milliárdot vonnak el a vállalkozásoktól (végső soron pedig a fogyasztóktól), de csak 16 milliárdot akarnak szelektív gyűjtésre és hasznosításra fordítani. Ez kevés lesz, ezért az ország nem tudja teljesíteni a kötelezettségeket.

Azon túl, hogy a Fidesz minden szabályt áthág, szakmailag is meglehetősen hitvány munkát végez. Júliusban a termékdíj törvény számos fogyatékosságára hívtuk fel a figyelmet, ezeket részben mostanra sikerült orvosolni. De a lényeg változatlan maradt: teljesen felforgatták a hulladékgazdálkodás rendszerét, és semmi sem látszik abból, hogy az állam hogyan akarja megoldani a szelektívgyűjtési és hulladékhasznosítási feladatokat. A kormány által alapított hulladékos ügynökség máig képtelen volt elkészíteni a begyűjtési és hasznosítási tervet. Késik a közbeszerzések kiírásával, így biztosra vehető, hogy teljes káosz lesz a hulladékgazdálkodás területén a jövő év első felében.
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

A hét kérdése

Ön szerint a közpénz felhasználásáról van-e joga minden megkötés nélkül beszámolni a sajtónak?
 

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások