• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 16. hétfő

Valter ünnepli névnapját.
Holnap Endre, Elek napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Az LMP és az adóváltozások: Selmeczi Gabriella elfelejtette
Az LMP és az adóváltozások: Selmeczi Gabriella elfelejtette PDF Nyomtat Email
2011 november 06., vasárnap 22:03

Selmeczi Gabriella szerint az LMP csak adókat emelne, ezért az ellenzéki párt egyetlen módosító javaslatát sem fogadja el a Fidesz. Úgy látszik, a szóvivőnek kiment a fejéből, hogy a Fidesz az, amelyik a benyújtott költségvetés szerint az adóterheket 550 milliárd forinttal növeli. Ezzel szemben az LMP  egy fillérrel sem szedne be többet. Alternatív költségvetési javaslatunkban olyan egymást kiegyenlítő adóváltozások találhatóak, amelyek alapján a keresők négyötödének csökken a jövedelemadója; ők többet vihetnének haza, mint az egy-két kulcsos Fidesz-adóval!

A kormány „nem ortodox” gazdaságpolitikája oda vezetett, hogy felborult a költségvetés egyenlege, és a kabinet kénytelen megszorításokat bevezetni, adókat emelni. A 2012. évi büdzsé tervezete szerint jövőre 550 milliárd forinttal többet szednek be, mint idén. Bevezetnek több új adót, így az adónemek száma több lesz, mint a kormányváltás előtt. Az áfa-t 27%-ra emelik, emelik a járulékokat és elveszik a keveset keresőktől az adójóváírást.

Ezzel szemben az LMP egy olyan ökológiai adóreformot javasol, amely az összterhelést nem növeli, és amelynek a legfontosabb célja az, amiben a kormány láthatóan kudarcot vallott: a munkahelyteremtés. Ennek érdekében az LMP csökkentené a munka terheit, és növelné a tőke, illetve a környezethasználat terheit. 4%-kal csökkennének a járulékok (alacsonyabb szinten még jobban), és csökkenne a keresők alsó négyötödének személyi jövedelemadója. A munka terhelése számukra 10%-kal lenne kisebb, mint a Fidesz 2012-es terveiben. Ezen kívül csökkenne a zöldségek és gyümölcsök áfa-ja, mert ez segíti a termelőket, fehéríti a piacot, és a legegészségesebb élelmiszereket teszi olcsóbbá. A közcélú adományozás adókedvezményét visszahoznánk, mert égető szükség van egy erős, a hatalomtól nem függő civil szektorra.

A költségvetési egyensúly fenntartása, az igazságosabb közteherviselés és a fenntarthatóbb jövő érdekében az LMP növelné a legjobban keresők jövedelemadóját, a tőke hasznának adóit egységes 20%-ra, a teherforgalom adóját - ami drágítaná az importot -, a cégautók magánhasználatának adóját, és automatikus vagyonvizsgálatot vezetne be. A környezetterhelési és lerakási díj, illetve a szén-dioxid kvóta ingyenességének megszüntetése a tisztább jövőt szolgálja.

Összességében az LMP adórendszere azoknak kedvez, akik dolgozni szeretnének és munkát keresnek; akik bruttó 450 ezer forint alatt keresnek; akik munkából és nem befektetéseik kamataiból élnek; akik keveset szemetelnek, takarékoskodnak az energiával és hazai, helyi élelmiszereket fogyasztanak. Az LMP a fenntarthatóbb jövő érdekében alakítja ki javaslatait, nem egy bukott gazdaságpolitika okozta kapkodás ötletelését önti törvényekbe.

Scheiring Gábor
országgyűlési képviselő,
az LMP Gazdasági kabinetjének vezetője

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások