• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 17. kedd

Endre, Elek ünnepli névnapját.
Holnap Frigyes napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Az LMP az új adótörvényekről: pánikszerű sarcolás helyett Zöld Fordulatot!
Az LMP az új adótörvényekről: pánikszerű sarcolás helyett Zöld Fordulatot! PDF Nyomtat Email
2011 október 17., hétfő 21:40

Világrekorder ÁFA, a szegények büntetése, foglalkoztatási krízishelyzetben járulékemelés: Orbán és Matolcsy bukott gazdaságpolitikájuk árát jövőre is a lakossággal és a vállalkozásokkal fizettetik meg. Pánikszerű sarcolás mellé a világ legbonyolultabb szja-rendszerét kapjuk ajándékba. Az LMP által kínált Zöld Fordulat kiutat jelentene a zsákutcából.

A Fidesznek köszönhetően 2012-től több adót fognak fizetni azok, akik már jelenleg is az átlag alatt keresnek. Először is több személyi jövedelemadót, hiszen az adójóváírás megszüntetésével és a szuperbruttó részleges kivezetésével ismét csak az alacsony jövedelműek terheit növelik - ahelyett, hogy a problémák fő forrását, a bukott egykulcsos adót vonnák vissza. A kormánynak hála így a világ legbonyolultabb szja-rendszere jön létre, pedig a kabinet eddig pont az egyszerűsítéssel kampányolt. Az LMP szerint sokkal egyszerűbb és igazságosabb lenne egy háromkulcsos, progresszív jövedelemadózás, amely csökkentené az alacsony jövedelműek terheit és méltányosan növeli a gazdagok hozzájárulását.   

A kormány a legszegényebbek terheit is növeli, amikor az általános forgalmi adó kulcsát a világviszonylatban egyedülálló 27%-os szintre emeli. Ezzel újabb több százmilliárdos többlet terhet pakol a lakosság nyakába.

A vállalkozások is nagyobb terhekkel szembesülnek, amivel lényegében a Fidesz saját munkahelyteremtési célkitűzéseit végzi ki a nagy nyilvánosság előtt. Az Orbán-Matolcsy páros foglalkoztatási krízishelyzetben szélesíti a kis- és középvállalkozások által fizetendő járulékalapot, és további 1% ponttal emeli a munkavállalói járulékokat. Pedig az egykulcsos adó visszavonásával és a környezetszennyezést sújtó zöld adók bevezetésével adottak lennének a feltételek a munkavállalói járulékok azonnali, 2 százalékpontos csökkentésére, és a leghátrányosabb térségek, alacsony képzettségűek legális foglalkoztatásának bővítését lehetővé tevő járulék-elengedésére.

Az LMP szükségesnek tart egy akár ingatlan alapú vagyonadót, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az részben vagy egészben helyi adó legyen. Ezt azonban szerintünk az önkormányzatok finanszírozásának és a létező helyi adók teljes revíziójával kell egybekötni. Emellett országszerte egységes elvek alapján bevezetni és nem szabad pánikszerűen kivetett sarcnak tekinteni.

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy ismerje be gazdaságpolitikájának bukását és ennek árát legalább jövőre ne a lakossággal és a vállalkozásokkal fizettesse meg. A zsákutcából, ahová a Fidesz vitte az országot, csak egy gyökeresen új program vezetheti ki az országot. Az általunk kínált Zöld Fordulat a munkából élők helyett a tőkét és a környezetterhelést adóztatja - vagyis radikális változás megszorítások és az államadósság növelése nélkül is elérhető.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások