LMP: Súlyos hiba a vízügy átszervezése
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. december 19. szerda

Viola ünnepli névnapját.
Holnap Teofil napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva LMP: Súlyos hiba a vízügy átszervezése
LMP: Súlyos hiba a vízügy átszervezése PDF Nyomtat Email
2011 szeptember 11., vasárnap 18:26

A Lehet Más a Politika átgondolatlan, káros improvizációnak tartja a vízügy átszervezésének tervét, ami nélkülöz minden szakmai logikát és gátolja a vízügy működését. Az egyeztetés nélkül bedobott ötlet arról tanúskodik, hogy a környezet- és vízügy kormányváltással kezdődött szétesése tovább folyik. A párt arra kéri az illetékeseket, hogy amilyen váratlanul bukkant fel a javaslat, olyan gyorsan süllyesszék is el és inkább az égető pénzügyi gondokat orvosolják.
Illés Zoltán csütörtöki nyilatkozata szerint a tizenkét környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyi államtitkárságától a belügy szervezetébe kerülne át, miközben a többi vízügyi szerv, és a szakmai irányítás maradna a vidékfejlesztési tárcánál. Indokként az államtitkár azt hozta fel, hogy a jövőben a jelenleginél sokkal több közmunkást kívánnak a szektorban alkalmazni, és ez magyarázza a belügyi irányítást.


Az LMP szerint a terv egyetlen dologra alkalmas: az önálló környezetvédelmi minisztérium megszüntetésével lejtőre került ágazat további szétbomlasztására. A választásokat követően a kormányzat azzal indokolta a tárcaösszevonást, hogy így egységes kézbe kerül a környezet- és vízügy, illetve az agrárium és az erdőgazdálkodás. Ez eddig csak a zöld ügyek érdekérvényesítő képességének drasztikus zsugorodását hozta; az új, vízügyet szétdaraboló elképzelés pedig az eredeti indoklással is ellentétes. Egy ágazat irányítását szakmai szempontok alapján kell megszervezni, nem az ott dolgozó közmunkások száma, vagy a járműpark mérete alapján. Szakmailag egyértelműen az egységes vízügyi szervezet megtartása indokolt. Ez a struktúra lehet alkalmas annak a vízgazdálkodási reformnak a megvalósítására is, amely a vízvisszatartáson és a tájgazdálkodáson alapul és harmonizál a környezet- és természetvédelemmel, valamint a vidékfejlesztéssel. Erről a reformról az elmúlt hónapokban sokat beszélt a kormány, a gyakorlatban azonban vajmi kevés előrelépés történt. A tervezett átalakítás pedig a reform szervezeti akadályává válhat.


Az ökopárt súlyosan elhibázottnak tartja az átalakítási tervet, és arra kéri az illetékeseket, hogy amilyen váratlanul bukkant fel a javaslat, olyan gyorsan süllyesszék is el. Improvizálás helyett inkább a helyenként már a fizetésképtelenség szélére került intézményrendszer égető finanszírozási gondjait orvosolják.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások