• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva LMP: Elfelejtett gyermekek, virágzó prostitúció
LMP: Elfelejtett gyermekek, virágzó prostitúció PDF Nyomtat Email
2011 szeptember 03., szombat 20:15

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy végre tegyen lépéseket a gyermekprostitúció felszámolására, a gyermekeket kihasználó és megnyomorító bűnbandák megfékezésére.
Iskolakezdés idején sok szó esik a gyerekekről, de vannak köztük olyanok, akikről mégis keveset hallunk. Szomorú képet mutatnak a statisztikai adatok: a rendőrség adatai szerint hazánkban évente öt-hatezer kiskorú tűnik el, hatvan-hetven százalékuk nevelőotthonokból kel útra; többségük lány. További adatok azt mutatják, hogy az elszökött fiatalok gyakran a bűnözés világába kerülnek: rablásokból, kábítószer-kereskedelemből tartják fenn magukat, vagy prostitútor bandák hálójában vergődnek. A nemzetközi kutatások szerint a prostitúcióba való bekerülés átlagos életkora 14 év; a magyar kiskorú lányok is tömegesen válnak prostituálttá, akármennyire is próbálják hatóságaink nem észrevenni ezt. A gyermekotthonok lakói fokozottan ki vannak téve a prostituálódás és a drogfüggővé válás veszélyének. Egyes intézetek igazgatói szerint az ott lakó lányok legalább fele érintett.Az LMP már több alkalommal szóvá tette a gyermekprostitúcióval kapcsolatos kormányzati szerepvállalás elégtelenségét. Július 30-án nyílt levélben fordultunk Pintér Sándorhoz, de a belügyminiszter azóta sem válaszolt kérdéseinkre.Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a gyermekprostitúció felszámolására, szerezzen végre érvényt a gyermekprostitúció szervezőit és kihasználóit üldöző összes büntetőtörvényi rendelkezésnek.

Működjön szorosan együtt az eltűnt gyermekek felkutatásában az Interpollal, az eltűnt gyermekek adatait és arcképét pedig jelentesse meg az ismert internetes portálokon.

Tegye érdekeltté a gyermekotthonok fenntartóit a gyermekek megóvásában, eltűnésük azonnali jelentésében, és a gyermekotthonokban élő lányok körében folytasson hathatós megelőző programokat. Törekedjen arra, hogy a gyermekek minél nagyobb számban kerüljenek a tömegotthonokból nevelőszülőkhöz.

Figyelembe kell venni azt is, hogy az állami gondozásba vétel megelőzhető lenne – többek között – az örökbe fogadás megkönnyítésével, vagy a védőnői hálózat megerősítésítésével. Jelenleg is sok betöltetlen védőnői praxis van, és éppen a hátrányos helyzetű térségekben.

Bántalmazó apa esetén az anyaotthonok nyújthatnak védelmet az édesanyáknak és a gyermekeiknek, így ezen intézmények létesítése és fenntartása több szempontból is kiemelt jelentőségű.Az LMP tehát azt várja a kormánytól, hogy a gyermekprostitúció létezésének tagadása helyett végre érdemi cselekvésre szánja el magát, és kérlelhetetlenül számoljon le a gyermekeket kihasználó, megnyomorító prostitútorokkal.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások