Ép testben ép lélek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. október 28. szerda

Simon ünnepli névnapját.
Holnap Nárcisz napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú Ép testben ép lélek
Ép testben ép lélek PDF Nyomtat Email
2007 szeptember 06., csütörtök 07:57

Ép testben ép lélekBeszélgetés Fuhrmann Gézával, a Miskolci Sportiskola (MISI) alapítójával

A Miskolci Sportiskola 1998-ban kezdte megműködését tíz szakosztállyal – tudom meg Fuhrmann Gézától a sportiskola megálmodójától. – Jelenleg 1250 tagunk van, és tizenöt tagozat várja a sportolni vágyó gyerekeket.

• Mitől más ez az iskola, mint a többi?

• Mi nem tartunk tanórákat, az oktatás délután zajlik, összesen 75 edző közreműködésével 80 sportcsoportban. A célunk az, hogy a sport által neveljük, és nem utolsósorban a sportegyesületek számára biztosítsunk utánpótlást. A növendékeink közül ma is sokan leigazolt játékosok. A miskolci DVTK csapatában játszik Faggyas Milán és Menyhért Gergő, a DKSK kosárlabdacsapatát erősíti a teljesség igénye nélkül Szamosi Rita, Sándor Ivett, Stefán Rita, Havasi Virág, Veres Balázs és Lédei László, a kézilabdásaink közül pedig Németh Tamás, Barczi Annamária és Nohaj László játszanak országos szinten elismert csapatokban. Sokan közhelynek tartják, hogy a sport nemesít, pedig valóban így van. Önfegyelemre, rendszerességre, önmagunk és mások megbecsülésére és nem utolsósorban a győzelem és a vereség elviselésre tanít. Egy rendszeresen sportoló fiatal mozgásra készteti a környezetét, magukkal hívják barátaikat az edzésekre, és a gyerekeket versenyre hordó szülők is elkezdenek sportolni. Fantasztikus, hogy egy sportverseny vagy akár egy közös kirándulás mennyire össze képes kovácsolni a családokat, életre szóló barátságok köttetnek a gyermekeikért együtt izguló szülők között.

• Mennyire jellemző városunkra a mozogni vágyás?   

• Talán minden szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy Magyarország városai közül Miskolc egyike azoknak, ahol a legmagasabb az aktívan sportolók száma. A miskolci lakosság 12-13%-a mozog rendszeresen, azaz heti két-három alkalommal. Ez a szám az országos átlagnak csaknem a duplája, ami elsősorban az egyesületek magas számának és edzőink lelkiismeretes munkájának köszönhető.

• Az eredményeket pedig számok igazolják…

• Évente több mint 9000 edzést tartunk évente, 1300-1400 versenyen veszünk részt, és 100.000 kilométernél is többet utazunk.  Számos országos bajnokkal büszkélkedhetünk, a jégkorong utánpótlás csaknem 75%-át a MISI nevelte ki. A Pekingi Ifjúsági Világbajnokságon Nemes Rita és Barta László is kiemelkedő eredményeket ért el. Úszóink közül Kádas Vivien országos bajnok, még Goralszki László korosztályos magyar bajnok lett.

• Fantasztikus eredmények ezek egy olyan országban, ahol a sport támogatottsága lássuk be, hagy némi kívánnivalót maga után…

• Az 1980-as években az állam teljesen kivonult a sportból, annak támogatottsága szinte a nullára csökkent. A helyzet mára sokat javult, de az ország vezetői még mindig nem ismerték fel azt, hogy a sport minden téren remek befektetés. Aki rendszeresen sportol, sokkal ritkábban betegszik meg, a gyerekek állandó felügyelet vannak, így szinte minimálisra csökken annak az esélye, hogy italhoz, droghoz nyúlnak. Ezért is nagyon fontos az edzői következetesség. A gyerekek mindig utánoznak valakit, valaki mindig példaképp áll előttük. Az edzőterem az a hely, ahová szívesen mennek, ahol saját döntésükből vannak, így az edző lesz az a személy, akire felnéznek, akire hallgatnak, és adott esetben neki öntik ki a lelküket is. A sport egy olyan életszemléletre nevel, amire semmi más, és olyan rendszerességet hoz az ember életébe, amire mindenkinek nagy szüksége van. A nyugati államok régen felismerték ezt, és hihetetlen összegeket fektetnek a sportba. Az ottani lakosság közel 75%-a sportol rendszeresen.

• Az emberek nagy része azért nem sportol, mert nem engedheti meg magának a méregdrága felszereléseket és a komoly összegekbe kerülő edzőtermeket.

• Ezért is fontos, hogy az állam támogassa a sportot, lehetőséget és teret biztosítson a mozogni vágyóknak. Miskolc nagyon szerencsés ebből a szempontból. A közelmúltban felújították a sportcsarnokot és a jégpályát, műfüves pálya létesült, és 2009-re a városi uszoda is megújul. Lássuk be azonban, hogy sokszor nem csak pénz kérdése az, hogy valami elkezd sportolni. Sokkal kényelmesebb este elterülni a tévé előtt, mint futni két kört a közeli parkban. Mindez csak hozzáállás és életmód kérdése. Nem kell a legmodernebb felszerelést megvásárolnunk ahhoz, hogy élvezzük a mozgást, és a családunkkal egy kellemes szombat délután töltsünk el a hegyekben.Köteles Viktória
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások