A pszichiátriákon történt visszaéléseket vizsgálják
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 27.

Adalbert ünnepli névnapját.
Holnap Vencel napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú A pszichiátriákon történt visszaéléseket vizsgálják
A pszichiátriákon történt visszaéléseket vizsgálják PDF Nyomtat Email
2017 november 30., csütörtök 10:02

Nem mindennapi jogvédő munkát folytat egy civil szervezet: azoknak nyújtanak ingyenes segítséget, akiknek egy pszichiátriai osztályon, intézetben sértették meg emberi jogait. Ingyenes jogsegélyszolgálatukat több ezren keresték már fel tanácsért, segítségért. Az alapítvány elnökével, Dobos Jánossal beszélgettünk arról, milyen visszaélések történnek a pszichiátriákon, és az alapítvány hogyan tud segíteni.


– Megtenné, hogy röviden bemutatja a szervezetet?


– Alapítványunk neve Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, egy nemzetközi szervezet magyar csoportja vagyunk. Ez az emberjogi szervezet mindenütt a világon azzal foglalkozik, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiátriákon történő sérelmeket, jogsértéseket, és lépéseket tegyen, hogy ezeket felszámolja. Magyarországon 1994 óta, 23 éve működünk.


– Miért van szükség külön szervezetre azért, hogy a pszichiátriával foglalkozzon? Egyáltalán milyen jellegű sérelmekkel keresik fel Önöket?


– Egy pszichiátriai osztály sok szempontból nagyon más, mint egy hagyományos kórházi osztály. A börtönön kívül ez az egyetlen hely, ahová az embert akarata ellenére bevihetik – az itt kezelt emberek sokszor nagyon kiszolgáltatottak, nehezebben tudják a jogaikat érvényesíteni. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a pszichiátriai osztályok még ma is sokszor a visszaélések melegágyai lehetnek.

A leggyakoribb panaszok, amikkel felkeresnek minket: jogtalan kényszerbeszállítás, állapotromlás a pszichiátriai gyógyszerektől, fizikai kényszer, megalázó bánásmód, de dolgoztunk már szexuális zaklatásos ügyön és jó néhány haláleseten is.


– Említette a pszichiátriai gyógyszerektől kialakuló állapotromlást. Mi a baj ezekkel a szerekkel?


– A legfőbb baj az, hogy ezek az erős tudatmódosító szerek tulajdonképpen egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy emberek szellemi, lelki egészségét helyreállítsák. Általában annyi történik, hogy ezekkel a szerekkel kémiailag elnyomják a kellemetlen mentális tüneteket, de ez nem jelent orvosi értelemben gyógyulást. Ebbe a jelenségbe sajnos rendszeresen belefutunk a munkánk során.


– Mit tudnak Önök tenni, ha valaki felkeresi az alapítványt?


– Mindig alaposan megvizsgáljuk az ügy részleteit, ehhez általában kikérjük az orvosi dokumentációt is a kórháztól. Ha bebizonyosodik, hogy a történtek jogszabályt sértettek, megsértették a panaszos emberi jogait vagy méltóságát, dokumentáljuk az ügyet, és hivatalos panasszal fordulunk az illetékes hatósághoz, kivizsgálást kérve.


– Sok ilyen ügyben sikerült már elérniük, hogy igazságot szolgáltassanak a sértetteknek?


– Igen, nagyon sok ilyen ügyben. Büszkék vagyunk rá, hogy a jogvédő szervezetek között a leghatékonyabban működők egyike vagyunk.


– Ha valaki úgy érzi, sérelem érte a pszichiátrián, hogyan találja meg Önöket?


– Központi telefonszámunk: 06 (1) 342-6355, de talán a legegyszerűbb felkeresni a honlapunkat, amelyen minden elérhetőségünk szerepel, és visszaélést bejelentő nyomtatvány is található. Honlapunk címe: www.emberijogok.hu.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások