Hogyan lesz egy gazdasági informatikusból operaénekes?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 24. csütörtök

Gellért ünnepli névnapját.
Holnap Eufrozina napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú Hogyan lesz egy gazdasági informatikusból operaénekes?
Hogyan lesz egy gazdasági informatikusból operaénekes? PDF Nyomtat Email
2017 április 09., vasárnap 13:16

Kovács Gábor operaénekessel beszélgettem

Kovács Gáborral,/28/ a szikszói töltőállomás megnyitóján futottunk össze, aki éppen fellépésre készülődött, Kovács Katival énekeltek közösen egy dalt a koncerten. Csupán névrokonok, semmilyen vérségi kapcsolat nem fűzi össze őket, hacsak nem a bel canto… A véletlen találkozásból beszélgetés kerekedett.


Gábor azt mesélte, hogy Ő sokat köszönhet eddigi életében a véletleneknek, például azt, hogy gazdasági-informatikus szakon járt az egyetemre, ahonnan a szikszói önkormányzathoz került, s Füzesséri József polgármester, – aki azért köztudottan művészetkedvelő ember – fölfedezte,  támogatta, s azóta is teszi ezt. Azt a pályát amit addig csak hobby-szinten művelt, mint –ahogy mondja,”pataki refis”-ként, ahol csak azért járt énekelni az ember, mert szépek voltak a lányok. Véletlen, hogy pont Szikszóra érkezett az-az olasz vendég, aki tételesen nagyon jól ismerte a Puccini Fesztivál igazgatóját, s a polgármester kapacitálására elintézett neki egy meghallgatást.


-    Luccában élek, most már négy éve és lassan egészen jól beszélem az olaszt, – mondja szerényen, ahogy az eddigi életéről, sikereiről is beszél. – Napjaim a tanulással és a ma már a fellépésekkel telnek, hiszen egyre többször hívnak.


-    Ki finanszírozza mindezt? Hiszen Olaszországban élni, s ott tanulni az biztosan nem két fillérbe kerül egy magyar fiatalembernek?
-    Eleinte kaptam támogatást, de ma már szerencsére annyi fellépésem, meghívásom van, hogy mindezt magam meg tudom tenni.


-    A hangjából úgy érzem, nem bánta meg, hogy az opera mellett döntött, hiszen ha jól tudom Önt musicalénekesnek is csábította a színpad?
-    Igen ez igaz, de azért ne felejtsük el, hogy aki egy operaáriát el tud énekelni, az mindent énekelhet, akár musicalt, operettet is. Semmiképpen nem bántam meg, hogy az opera lett a főirány.


-    Ki az a példakép, akinek szeretne a nyomdokaiba lépni?

-    Franco Corelli a példaképem, aki olasz születésű volt, aki ma már nem él, de a hangfelvételeken, még mindig megcsodálható gyönyörű tenorja.Családjában nem volt zenész, mérnöknek tanult Bolognaban. Műkedvelő énekes barátja nevezte őt be egy énekversenyre, amit ugyan nem nyert meg, de a zsűritagok biztatására énekesi tanulmányokat kezdett a Pesaro Zenei Konzervatóriumban. Azután pedig világhírű lett.

- Azért választotta Őt, mert a színpadra kerülésük is mutat hasonlóságot? Ön is műszaki pályáról jött, megnyert egy énekversenyt?

- Tudat alatt lehet, de ezt még magamnak sem vallottam be. Nem hasonlítgatom magam ehhez a nagysághoz, csak Ő a példaképem.

-    Mi volt eddigi pályáján a legemlékezetesebb fellépés?
-    Két évvel ezelőtt a Csizmás Kandúr című gyermekoperában egyszerre 100 gyerekkel énekeltem együtt a színpadon. A nézőtéren is gyerekek, mellettem is, fantasztikus élmény volt. Maga az opera nem olyan ismert, mint a meséje, de mégis felemelő volt.


-    Mi a cél, az álom, melyik az-az operaház, ahol mindenképpen szeretne énekelni?

-    A Bécsi Operaház az álom. Tudom sok nagyhírű opera van a világon, mindnek jó lenne egyszer a színpadán állni, de az igazi álom, az Bécs.

- Szerepálom?

- Mindent szeretnék elékelni, amit a hangterjedelmem lehetővé tesz. Még annyira az elején vagyok ennek a pályának, hogy ma ezt így látom.


-    Meddig kell még tanulnia?

-    Nem kell, de a sikerhez elengedhetetlen. Pavarotti azt mondta egyszer, már pályája csúcsán, amikor azt kérdezték tőle, hogy meddig tanult énekelni? – Most a koncert előtt fél órával hagytam abba… Így leszek ezzel Én is.

Orosz B Erika

Fotó:OL


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások