„Élhető és rangjához méltó legyen Berente”
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 24. csütörtök

Gellért ünnepli névnapját.
Holnap Eufrozina napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú „Élhető és rangjához méltó legyen Berente”
„Élhető és rangjához méltó legyen Berente” PDF Nyomtat Email
2015 augusztus 10., hétfő 11:14

Névjegy:

Név: Roza László István
Kor:42 éves
Eredeti foglalkozás: repülő gépésztechnikus, sportoló,vállalkozó
Család: 2 fia van 16 és 14 évesek
Kedvenc sport: foci, amerikai foci
Kedvenc zene: szinte minden jó zene
Kedvenc könyv: Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró.
Kedvenc film: vígjátékok


Beszélgetés Berente új polgármesterével

Ami meglepett, hogy az alig pár hónapja megválasztott polgármester nagyon felkészült a település ügyes-bajos dolgaiból, képben van, s konkrét feladatokat fogalmaz meg a jövővel kapcsolatban.-    Azért azt tegyük hozzá, hogy ugyan nem vagyok berentei, de 2004 óta itt van a vállalkozásom, ami napi jelenlétet kívánt mindig is a településen,- teszi hozzá Roza László polgármester. - Így igaz nem voltam benne a döntéshozatali mechanizmusban, de azért mindenről tudomást szereztem, sajnos olyan dolgokról is, amelyek nagy „fejfájást”okoznak.


   Mire céloz? Berente úgy szerepelt a köztudatban, mint az egyik leggazdagabb falu az országban, ahol semmi gond nem lehet, hiszen olyan szociális jólétben, gondoskodásban élnek a település lakói, amelynek nincs párja az országban.
-    Ez csak részigazság, amelynek legalább annyi előnye van, mint hátránya. Igaz, hogy sok olyan kedvezményt kapnak Berente lakói, amelyről más faluban még csak nem is álmodhattak, de ez nem igazán kedvezett az egykori igazi jó közösségi élet megtartásának.  Ezért egyik célom az, hogy közösségépítő, fejlesztő programokat, tevékenységeket honosítsunk meg.  Sajnos a település előző vezetése nem használta ki azokat a lehetőségeket, amelyekkel élhetett volna, egy átgondolt, felelősségteljesebb gazdálkodással. Most nem részletezném az elmaradt, és a rossz döntések sorozatát, amelyet most már meglehetősen nehéz rendbe tenni.-    Ha már előbb a célokat említette, akkor bontsuk ezt ki, egy kicsit részletesebben.
-    Nem vagyok álmodozó típus, inkább, mint egykori sportolót a racionalitás jellemez. Amit ígértem a választáskor,  megszüntetem a felelőtlen gazdálkodást , hiszen csak tiszta alapokra lehet jól építkezni. Berentét olyan szintre kell az elkövetkezendő években emelni, ahol már tartania kellene. Azt tudomásul kell vennünk, hogy sohasem leszünk igazi turisztikai célpont, de azt viszont el szeretném érni, hogy  az itt élő emberek szeressenek hazajönni, meg kell tartanunk, sőt gyarapítanunk kell a lakosság létszámát. Ehhez a munkahelyteremtő beruházások szükségesek. Olyan vállalkozásoknak kell jó körülményeket teremteni, akik hajlandóak községünkbe befektetni és helyi munkaerőt foglalkoztatni. Ma megközelítőleg  az önkormányzat  170 embert foglalkoztat.  Például az önkormányzat berkein belül a mezőgazdaságban   dolgozók  olyan értékeket teremtenek, amely besegít az intézmények ellátásában, akkor ezt a tevékenységet, még tovább kell fejlesztenünk. A Szent Borbála Idősek Otthona, ami teljes egészében önkormányzati tulajdonban van messze földön híres az idős emberek ellátásában. Ezt az is példázza, hogy hosszú az ide bejutni vágyók listája.                                                                                   

   Vannak-e hosszabb távra szóló tervek?
-    Igen, természetesen. Az egyik ilyen a XVII. században épült Szepessy kastély és a kastélykert rendbe tétele. Ezt saját forrásból kell majd megoldanunk, és ha az állapotát nézzük, akkor ez bizony nem kevés összeg. A másik dolog az, hogy a fiatalokat  településünkön  megtartsuk, melyhez az önkormányzat anyagi támogatást is biztosít. Szeretnénk ha közelben találnának munkát, itt nevelnék fel gyermekeiket, hiszen ez a település hosszú távú létét is biztosítaná.
-    Köszönöm a beszélgetést!

Orosz B. Erika
Fotó: Orosz László

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások