A "négyarcú" település virágosodik
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 24. csütörtök

Gellért ünnepli névnapját.
Holnap Eufrozina napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú A "négyarcú" település virágosodik
A "négyarcú" település virágosodik PDF Nyomtat Email
2015 április 20., hétfő 14:04

 Beszélgetés dr. Szilva Istvánnal, Sajóbábony polgármesterévelNévjegy:

Név: Dr. Szilva István
Kor: 29 éves
Eredeti foglalkozás: jogász,
Család: menyasszonyával a közeljövőben tervezik a házasságkötést,
Kedvenc könyv: Dan Brown regényei izgalmasak, és kikapcsolnak,
Kedvenc zene: nosztalgia zene a 90-es évekből, disco,
Kedvenc film: Gladiátor, Az utolsó szamuráj,Ha Sajóbábony felé kanyarodik az ember, rögtön a szemébe tűnik a Bükk lábánál fekvő település négyarcúsága: a régi, az új, az ipari, és a kertvárosi rész, amit bizony nehéz egybefésülni. Most azonban szép rend, virágok, újonnan ültetett fák az út mentén, zöld, zöld fogadja a városba látogatót. El is mondom tapasztalatomat a polgármesternek, – aki első ciklusban látja el ezt a tisztséget, született bábonyi, már az ükapja is idevaló – aki örömmel veszi megjegyzésemet, s mondja is:
- Erre törekszünk, hogy úgy legyen szebb, és élhetőbb Sajóbábony, hogy rendezett, virágos legyen, ezért ültetünk díszfákat, teszünk ki padokat, szemetes edényeket. Úgy gondolom, hogy az út menti vérszilvafák néhány év múlva nagyon szép, jellegzetes képet mutatnak majd a hozzánk tartó vendégeknek, és a lakosságnak.


-    Túl vannak a költségvetést jóváhagyó közgyűlésen. Hogyan alakulnak az idei tervek? Mire futja, mi marad álom?
-    Azt el kell mondanom, hogy a település mindig jól gazdálkodott, soha sem volt hitelünk, így adósság konszolidációban is részesültünk. Az idén is megnyugtató az, hogy mindig tudtunk, és tudunk tervezni, megfelelő tartalékot képezni. A pályázati terveinkhez biztosítjuk az önerőt, persze nincsenek milliárdos, nehezen fenntartható álmaink. A tervezett költségvetésünk közel nyolcszáz millió forint, az iparűzési adót 210 millióra tervezzük. Én elég racionális ember vagyok, feleslegesen nem álmodozunk, inkább a realitás talaján maradva tervezünk.


-    Mi minden épül, szépül az idén?
-    Vannak már olyan projektjeink, amelyek folyamatban vannak, például az önkormányzati épületben liftet építünk, amely nem csupán a mozgáskorlátozottaknak, hanem az időseknek is megkönnyíti az életét. Van két önkormányzati bérházunk, amelyekben bérlakások is vannak, tehát fontos a fiatal szakemberek itt tartása szempontjából, ezt felújítjuk, szigeteljük majd. A hivatal épületének a tetőszerkezetét is meg kell újítanunk. Tavasszal elkezdődött a fásítás, virágosítás, ahogy már említettem. Ez azért is fontos, mert így az egész település zöld felületének „újragondolása” megtörténik, s ahol kell ott pótoljuk a hiányzó növényeket. A zöld hulladékot pedig hasznosítjuk, komposztálunk, aprítékolunk,- ehhez egy nagy teljesítményű ágaprítót is veszünk, amellyel a lakosságnak is segítünk, így nem dobunk ki semmit.
Mind a hét intézményünkben energiatakarékos napelemmel történik majd a fűtés, meleg víz -ellátás, s ehhez nyertünk is 30 millió forintot.
Fejlesztettük a gépjárműparkunkat, vásároltunk egy új kisbuszt. Felújítjuk a sportépületünket, amely már nagyon rossz állapotban van, ehhez nyertünk közel 8 millió forint pályázati pénzt, a másik felét önerőből finanszírozzuk. Útburkolatokat aszfaltoztunk és aszfaltozunk bel- és külterületen. Következik majd a játszóterünk felújítása is.
Ígéretünk van arra, hogy a helyi rendőr örs majd dupla létszámmal dolgozik, mint jelenleg, s így az épületet ki kell bővítenünk. Az építést önerőből kell megoldanunk, illetve a szomszédos önkormányzatok összefogásával, hiszen ez nekik is jó lesz majd.
A tájház mögött létrehozunk egy mintakertet, de egy kemence építését is tervezzük oda, mert ez a közösségi élet színtere is.


-    A településen sok egyesület működött korábban, ezek prosperálnak még?
-    Igen, szerencsére jól működnek, és mi segítjük is őket. Közel 10 egyesület működik, és nagyon jó programokat találnak ki, sokszor elmegyek Én is, mert olyan dolgokat szerveznek, amelyet mindenkit érdekelnek.


-    Mi a közmunka program, mit dolgoznak a közmunkások Önöknél?
-    Kilencven embert foglalkoztatunk közmunkában. Nálunk az a helyzet, hogy elértük azt, hogy büszkék legyenek az emberek arra, hogy jöhetnek erre a munkára. Igaz a cél az lenne, hogy visszavezessük Őket a munka világába, de tegyük a kezünket a szívünkre, s valljuk be, hogy nagyon sokan közülük, sohasem lesznek alkalmasak arra, hogy a versenyszférában dolgozzanak. Így aztán jól megválogatjuk Őket, s az maradhat aki nagyon rendesen elvégzi a feladatát. Ide sem jöhet ittasan, nem késhet el, ha dolgozni szeretne. Részben mezőgazdasági munkát végeznek, az önkormányzat 9 hektáros területén, ahol eddig burgonyát, hagymát termeltünk, de most megpróbálkozunk az olajtökkel és a csicsókával is. Fontosnak tartom, hogy a közétkeztetésben is legyenek változatos, egészséges növények.


-    Egy fél év alatt meglehetősen jól átlátja a helyzetet, s a terv sem kevés
-    Azért nem szabad elfelejteni, hogy Én és a családom mindig itt élt, ismer a lakosság, segítenek, tudják az álláspontomat, hogy számomra Ők az elsők, hiszen Ők szavaztak rám. Nagyon jó a testülettel való együttműködésem és az intézmények vezetői, dolgozói is megszokják lassan, hogy milyen prioritások mentén kell együtt dolgoznunk. Nagyon jó, gyümölcsöző a kapcsolatom az Ipari Park tulajdonosaival, menedzsmentjével is. Én úgy hiszem, hogy kell még egy fél év ahhoz, hogy minden területen az Én elképzelésem szerinti rend legyen, s persze akkor sem dőlhetünk még hátra, mert feladat és terv tényleg van bőven.


-    Köszönöm a beszélgetést!
Orosz B.Erika

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások