Magasabb fokozatra kapcsolt Szikszó
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 24. csütörtök

Gellért ünnepli névnapját.
Holnap Eufrozina napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú Magasabb fokozatra kapcsolt Szikszó
Magasabb fokozatra kapcsolt Szikszó PDF Nyomtat Email
2015 március 30., hétfő 13:15

Beszélgetés Füzesséri József polgármesterrel

- Öt év hosszú idő, a ciklusból még több, mint négy és fél év van hátra, így a képviselő testület és a polgármester nyugodtan dolgozhat. Hogyan sikerült az elmúlt fél évük?

- Szikszó tavaly ősszel arról döntött: igazi jó úton jár a város. Azon az úton amire mindannyian vágyunk: a gyarapodás útján.  Én 2006 óta vezetem a várost, és nagyon büszkék vagyunk arra mindannyian : olyan közösséget teremtettünk ahol az egymás segítése , a közös együttmunkálkodás a cél . Ez a befektetett energia meghozta az eredményét hiszen Szikszó az elmúlt időszakban   gazdaságilag megerősödött, az Ipari Parkjában és az ipari területen  gyárak, üzemek nőttek  ki a földből.  Egyre több befektető érdeklődik a város iránt, a település  Abaúj motorjává vált.  De most sem dőlünk hátra, hiszen akad még tennivaló bőven. Bár az intézményi infrastruktúrában sokat léptünk előre, de minőségi változtatásra készülünk a munkahelyteremtés, a képzés , a környezetvédelem, az egészségügyi ellátás terén.

- Idei legnagyobb feladatukon már túljutottak, elkészítették költségvetésüket. Elégedett vele? Jól sikerült? (például: vannak-e nyertesei, és vesztesei, kiegyensúlyozott, vállalható?)


-Stabil a költségvetésünk, ami köszönhető a gondos tervezésnek, a vállalkozókkal történő nagyon jó együttműködésnek.

- Túljutottunk a télen, hó szinte nem esett és megúsztuk a nagy hidegeket is. Intézményeikben így bizonyára sokat spóroltak a fűtésen és úthálózatuk sem szenvedett jelentős károkat...

-Úgy gondolom a  fűtés  költségmegtakarításoknál nem az a legjobb megoldás, ha abban bízunk, hogy majd nem lesz  hideg tél és megúszhatjuk a magas fűtésszámlát. Fontos lépéseket tett Szikszó az  elmúlt időszakban az alternatív energia felhasználás terén.  Februárban egy elektromos gyorstöltő állomást avattunk, , amelyet egy másik töltőállomás is követ  hamarosan a polgármesteri hivatal melletti parkolóban.Ma már bátran állíthatjuk , Szikszó elöl jár a különleges kezdeményezésekben, innovációban, környezetünk védelmében. Februárban például az ipari parkban  egy olyan tudásközpontot avattunk, amely a környezettudatosságot népszerűsíti majd.  A két elektromos töltőállomás mellett egyfajta példaként elektromos autót is használatba állítottunk, ezzel is védve környezetünket, csökkentve költségeinket.

Szikszó Önkormányzata fejlesztések segítségével akarja növelni a zöld energia részesedést.   Napelemek segítségével lesz környezetbarát és energia takarékos az új  Egészségügyi   Centrum és a városi óvoda üzemeltetése.
A tervek mellett  már eredményeink is vannak ezen a téren. Nemrégiben egy napelem rendszer felszerelésére nyert pályázatot az önkormányzat. A 49 millió forintos beruházásból 43 millió forint a támogatás.  Két helyszínre – a sportcsarnokra és az inkubátor házra – kerülnek fel a rendszerek.  A beruházással  jelentős   költséget spórol meg az önkormányzat, hiszen az Inkubátor Házban az áramszámlát, a sportcsarnokban pedig 2,5 millió forinttal tudják csökkenteni a fenntartási költségeket. Az is fontos elem ebben a sikerben, hogy a napelem rendszer 25 éves garanciával kerül beüzemelésre, ami azt jelenti: még a 25 év után is 80 százalékos teljesítményre képes.De nem szeretnénk itt megállni .  A cél az minél több zöld energiát használjanak fel, és azokban az intézményekben, ahol ez nem lehetséges, minél kevesebbet a hagyományos módokból.  Ezért is készül most pályázat a sportcsarnok felújításra, amely az energia megtakarítást szolgálja. A beruházás értéke megközelíti a 150 millió forintot.
- Milyen kitörési pontjai lesznek 2015-ben a városnak?


- Szikszó arról volt híres az utóbbi években, hogy cégek sora talált otthonra a városban. A következő időszakban magasabb fokozatba kapcsolunk . A siker egyik záloga az, hogy megújult a Szikszó Ipari Park menedzsmentje, akik Start Up szemlélettel láttak neki a fejlesztésnek
Szikszó ipari területei kiváló adottsággal rendelkeznek: az autópálya közelsége, a vasúti kapcsolat, a terület infrastruktúrája, óriási előny a betelepülők számára.  Akik eddig Szikszóra települtek jól döntöttek. Hiszen nálunk egy befogadó családra találtak.  Szikszó Önkormányzata, és valamennyi dolgozónk azon munkálkodott: minél gördülékenyebb legyen az ügyintézés, az együttműködés.

Cégek sora épült meg az elmúlt években a szikszói ipari területen, és telepedett meg a Szikszói Ipari Parkban- mondja Füzesséri József-  A Hell Cégcsoport  országos viszonylatban is kiemelt fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt időszakban. Az új üdítőitaluk neve – Xixo- is tovább öregbiti városunk jó hírét. Nemrégiben adtuk át   a területen egy 700 millió forintos infrastrukturális  fejlesztést, és raktuk le az alapjait az Üvegszikla Kft új csarnokának. Az ipari parkunkban ad otthont a Redo Water System Kft gyártóbázisának, amely most az idén újabb létszámbővítést tervez.   Az infraszauna gyártó üzem is elkészül május elejéte,  amit a DG Expert Kft hoz létre. Számos céggel vagyunk előrehaladott tárgyalásban , akik a Szikszói Ipari Parkot választották .

De fontos számunkra az, hogy olyan képzések is induljanak a városban amely lehetővé teszi azt, hogy a Sziszón létesült új munkahelyeken szikszóiak dolgozzanak.-Hány most is futó projektjük van és lesznek-e avatási, átadási ünnepségeik? (pl. út, járda, óvoda, iskola, orvosi rendelő, saját, vagy uniós forrásból)


- Szikszón évek óta probléma, hogy az itt élő emberek nem megfelelő körülmények között vehették igénybe az orvosi ellátást.  Hosszú évek munkája után  sikerült pályázati segítséggel megoldást találni.  Egy korszerű, európai minőségű egészségügyi  központ épül a belvárosban,amelynek a műszaki átadása április végén lesz.

Egy helyen található ezután   a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás, a fogorvosi alapellátás, a védőnői szolgáltatás és az iskola-egészségügyi ellátás is. A  projekt fő célkitűzése a felsorolt szolgáltatások egy épületbe történő integrálása, épületfelújítással, energetikai korszerűsítéssel, az akadálymentesítéssel és a minőségi ellátásokhoz szükséges eszközök beszerzésével összekötve.
De mint ahogy erről már beszéltünk, Szikszó tovább lép a fejlesztések terén. A fő célunk az hogy az ebben az évben megnyíló pályázati forrásokból minél többet elnyerjünk.- Szikszón megállnak a Kassára közlekedő expresszvonatok. Ez segíti-e a turizmust bővülését?

Mi úgy gondoljuk egy vonat megállóval nem oldhatóak meg ezek a problémák. Sőt ha már a vasúttársaság kerül szóba , komoly problémát jelent nekünk az, ahogyan a Szikszó nagyállomást kezelik. Ez a megálló nem méltó Szikszóhoz, viszont az ügy nem a mi hatáskörünk.

Gazdasági kulturális  és turisztikai fejlesztés terén  más  úton járunk. Hidat építünk Abaúj és Szlovákia között. Nemrégiben látogatott Szikszóra Magyarország Kassai Főkonzulátusa konzulja Bitay Levente , aki megismerkedett a befektetési lehetőséggel és Szikszó terveivel. Úgy ítéltük meg, hogy a  legjobb időszakban történt ez a   a kapcsolatfelvétel. Áprilisban indulnak a telephely fejlesztési  és leader pályázatok is. A hét település összefogása által  létrehozott  Rákóczi Leader is számit a szlovák együttműködésre.

Szikszó nemcsak gazdasági kapcsolatok szeretné erősíteni Szlovákiával, hanem a kulturális együttműködést is. Szikszón jön létre   tizenkét ország részvételével az  Európai Operai Akadémia.  A megbeszélésen szóba került : hogyan tudnánk ebben közösen  dolgozni a kassaiakkal. Abban állapodtunk meg, lesz folytatása is ennek a találkozónak, hiszen a közeljövőben szikszói küldöttség utazik majd Kassára.


Maros Éva

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások