A tardi helyzet 2014-ben
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 29. kedd

Mihály ünnepli névnapját.
Holnap Jeromos napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú A tardi helyzet 2014-ben
A tardi helyzet 2014-ben PDF Nyomtat Email
2014 április 03., csütörtök 10:43

Beszélgetés a Gál János polgármesterrel

"Tard a legkisebb matyó település 1300 főnyi lakosával a Bükkalja és az Alföld találkozásánál. Vendégszerető lakossága, hagyományai, méltán világhírű hímzésvilága, rendezvényei, a helyi borok, és ételek, a Bükk hegység kirándulóhelyei, a közelben lévő termálvizek, évről-évre csalogatják ide a kikapcsolódni vágyókat."- írja az invitáló szavakat Gál János polgármester a település honlapján.

Névjegy
Név: Gál János
Kor: 44 év
Eredeti foglalkozás: biológia-kémia szakos tanár,
Felesége: tanító a tardi általános iskolában
Család: két gyermekük van mindkettő diák még,
Kedvenc könyv: krimi
Kedvenc zene: szinte minden, de azért ACDC, Rolling Stones,


- Ön, első ciklusban polgármester szülőfalujában, sok minden történt a településen az elmúlt időszakban, és azt is tudjuk, hogy a korábban szegénységéről elhíresült települést / Szabó Zoltán: Tardi helyzet/, ma már inkább két országos hírű rendezvényéről ismerszik az országban.

- Ez igaz, a kakas és a hurka fesztiválunk mára már hagyománynak mondható, s ebben az időszakban nagyon sokan látogatnak el településünkre. Ezeket a rendezvényeket még az előző ciklusban kezdték el  szervezni, s nekünk csak folytatnunk kell a hagyományt. Ami csupán azért nehéz, mert fokozatosan öregszik a falu, s bizony 30 százaléka 60 év fölötti az itt lakóknak. Sok az üres, eladó ház, s folyamatosan azon gondolkodunk, hogy milyen megoldásokkal lehet fiatalítani a települést.
- Gondolom, sok jó ötlet felmerül, s ehhez majd pénz, paripa, fegyver kell!
- Két kitörési pontot látunk, s ezek közül az egyik a turisztika, amihez van értékes matyó népművészetünk, megfelelő  infrastruktúránk, némi humánerőforrásunk, gyönyörű környezetünk,  közeli fürdők , amit jól ki tudnánk használni.  A terv, hogy a Tatárdombtól épül majd egy tanösvény, amiről sokkal többet még most nem árulnék el. Azt gondolom, hogy akkor megmozdulnának a civilszervezetek is, és a magántőke is, amelyik ellátást is biztosíthatna, s egyéb attrakciókat is létrehozna.  Tudjuk a turisztika fellendítéséhez kellenek a nyelvet beszélő fiatalok, s talán így itthon tudnánk tartani az ifjúságot.
A másik egy olyan Ipari park létrehozása, amelyben a szomszédos településeken működő cégeket kiszolgáló üzem települne. Ehhez is kellenek majd a jó szakmunkások.
- Ez elég konkrétan hangzik, szerintem ez a terv már több mint, egy ötlet…
- Így igaz vannak konkrét tárgyalásaink már, s a hely is rendelkezésünkre áll.
- Mindezekhez az elmúlt időszakban elég sok mindent megvalósítottak.
-  Voltak és vannak fejlesztéseink, amelyek persze nemcsak a terveket, hanem a település lakóinak jobb közérzetét is biztosítják.  Nyertünk 218 millió forintot a belterületi utakra.  Megépítettük a Sándor –völgyi rendezvényközpontot 38 millió forintból. Elkészültek a csapadékvíz árkok, és 75 millió forint vis maior támogatásból a leomló temetőfalat is megfogtuk. A gyermekétkeztetéshez 2 millió forint támogatást kaptunk, és 2,7 millió ft. értékű  szociális tűzifát is kiosztottunk ebben a ciklusban.
Jó helyzetben vagyunk, mert sohasem gazdálkodtunk veszteségesen, minket nem érintett az adósságkonszolidáció, így most 20 milliós támogatást kaptunk, mely már meg is érkezett. Harminc fő vesz részt folyamatosan a közmunkaprogramunkban, akik a falu szépítésén túl a rendezvényeink előkészítésén is sokat munkálkodnak.
-    Azt hallottuk, hogy a falu közepén lévő területre, amely most meglehetősen elhanyagolt, egy különleges parkot terveznek?
-    Igen, szeretnénk egy szabadtéri  fittness-t , egy játszóteret kialakítani, de úgy hogy sok növénnyel gazdagítsuk a parkot. Ehhez már a növények magánfelajánlásból rendelkezésre is állnak. Ezzel egy meglehetősen neuralgikus pontja rendeződik a falunak.
-    Ön a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is. Hogyan lehet ezt a két, nem könnyű feladatot összeegyeztetni?
-    Azt nem mondom, hogy túl egyszerű, hiszen ma az oktatásban is sok a feladat, ahhoz, hogy működjenek a dolgok, és  persze a faluban is van jócskán tennivaló, de a kollégák megkönnyítik a kettős feladatot.  Az iskolában jó tantestület, Tardon pedig kiváló önkormányzati testülettel dolgozunk együtt, hogy terveink megvalósulhassanak.
-    Indul-e a következő választáson?
-    Ezen szerintem korai gondolkodnom, hiszen még ebből is jó félév hátra van, s addig még nagyon sok feladatot szeretnék jól megoldani.
-    Köszönöm az interjút!


Orosz B. Erika

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások