Közel hét milliárd forint fejlesztés 2010-től Mezőkövesden
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 29. kedd

Mihály ünnepli névnapját.
Holnap Jeromos napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú Közel hét milliárd forint fejlesztés 2010-től Mezőkövesden
Közel hét milliárd forint fejlesztés 2010-től Mezőkövesden PDF Nyomtat Email
2014 március 27., csütörtök 22:56

Beszélgetés Dr Fekete Zoltán polgármesterrel
Olvasom az utolsó évek híreit Mezőkövesdről, s bizony felsorolni sem tudom mindazt a fejlesztést ami történt: szennyvíz beruházás, sportcentrum építés, térfigyelő rendszer, Zsóry fürdő beruházás, /többször, több ütemben/, iskolák, óvodák felújítása, energetikai beruházások, hogy csak néhányat említsek.


-    Összeszámolta már valaki, hogy az elmúlt években mekkora az-az összeg, amelyet a város különböző területeinek fejlesztésére fordítottak?

-    Természetesen pontosan tudjuk, – válaszolja mosolyogva a város polgármestere – hogy közel 7 milliárd forint támogatást kapott 2010-től városunk. Ez óriási összeg, ha ahhoz viszonyítjuk például, hogy a város évi költségvetése majd 8 milliárd forint. Könnyebbség az is, hogy az állam átvállalt 4 milliárd forintot adósságainkból, így saját bevételeinkből valódi gazdaságfejlesztésre is futja majd.


-    Mire a legbüszkébb mindezek közül?

-    Nehéz lenne bármit is választanom, de arra mindenképpen büszke vagyok, hogy egy olyan kisvárosban élhetek, amelyet gyógyhellyé nyilvánítottak az elmúlt évben, amelyről elmondhatjuk, hogy 100 százalékos infrastruktúrával rendelkezik, hogy a belterületi útjai 93 százalékban aszfaltozottak, - az országos átlag 34 % - hogy a munkanélküliség az országos átlag alatt van, tehát aki akar, az dolgozhat Mezőkövesden.


-    A fejlesztések hogyan, mivel folytatódnak?


-    Most csak olyan beruházásokat mondok amelyekre már támogatási szerződésünk van. Kezdődik a Zsóryban az újabb ütem, ez egy 1 milliárd forintos fejlesztés lesz. A rendelőintézetünkre és a kórházunkra 650 millió forintot költünk majd. Így a rendelőintézet teljes rekonstrukciója megvalósul 400 millió forintból és 200 millió lesz az eszközbeszerzés, s saját forrásból hozzáteszünk 50 milliót, amellyel elérjük azt, hogy  négy felnőtt háziorvosi rendelő, – amely most meglehetősen mostoha körülmények között működik – is ide kerül majd. Biztosan mondhatom, hogy soha ennyi pénz még nem érkezett Mezőkövesd egészségügyi ellátásába. Mindezt persze úgy kell megvalósítanunk, hogy az egészségügynek működnie kell. Megépül a Széchenyi út-Lövői út, egészen a LUKOIL körforgalmi csomópontig amely 2,3 kilométer hosszú lesz. Ez egy 100 millió forintos beruházás lesz. Közintézményeink energetikai beruházása is folytatódik. Felbátorodtunk a korábbi jó tapasztalatokon, mert olyan jól sikerült a kollégiumi energetikai beruházásunk, hogy gondolkodhatunk a melegvíz hasznosításán, egy tanuszoda fejlesztéssel. Vannak mindezek mellett amit saját forrásból építünk, így a Hadnagy úti Sportcentrum második üteme, megújulnak a főutcai járdák, s a  Széchenyi úton a parkolók kialakítása, útcsatlakozások építése is saját forrásból megy majd. A Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában, és a Mező Ferenc Iskolában elkészülnek az atlétikai pályák.

-    Ha már a tervekről beszélünk, hadd kérdezzek rá egy meglehetősen neuralgikus pontra, amelyben ha jól tudom évek óta nem történt előrelépés, ez pedig a repülőtér.

-    Egyelőre tényleg ez a helyzet, illetve ez volt egy hónappal ezelőttig, merthogy a három tulajdonos város - Miskolc, Eger, Mezőkövesd – önkormányzata úgy döntött, hogy felbontja a  100 évre kötött bérleti szerződést a bérlővel. Befektetői érdeklődés persze folyamatosan van, de hogy ennek a 600 hektáros területnek hogyan történik majd a fejlesztése, erről még most nem tudok  beszámolni, de mind három város, és a térség elemi érdeke is, hogy itt egy nemzetközi repülőtér legyen mihamarabb.

-    A nagy megyei fejlesztési koncepcióba milyen terveket adott be a város?

-    Több mint húsz olyan ötletet nyújtottunk be a megyei koncepcióba, amelyben bizony vannak grandiózus tervek is. Ilyen a Zsóry mega fejlesztése, ami ott 33 hektár területet érint. Ilyen az Eger- Mezőkövesd – Tisza- tó közötti kerékpárút fejlesztés. Ilyen a teljes belváros rehabilitációja a Hadas városrésszel együtt, amely maga 4-5 milliárd forintba kerülne. Valamit le kell szögeznem. A legfőbb cél, hogy városunk egy jól élhető, szerethető kisváros legyen, az már megvalósult, de az, hogy a turisztikából számottevő bevételünk származzon, hogy lehetőségeinket ki tudjuk használni, ahhoz kellenek egyedülálló attrakciók, a vendégek itt tartásához autentikus programok, s minőségi szolgáltatások.  Ezek generálása a jövőbeni feladatunk.

Köszönöm az interjút!

Orosz B. Erika
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások