„Ünnepeljük együtt a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot!”
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 29. kedd

Mihály ünnepli névnapját.
Holnap Jeromos napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú „Ünnepeljük együtt a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot!”
„Ünnepeljük együtt a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot!” PDF Nyomtat Email
2013 május 06., hétfő 07:36

– beszélgetés Bán Teodórával, a Budapesti Nyári Fesztivál igazgatójával

Bár a hagyományos értelemben vett kulturális évad általában szeptembertől júniusig tart, Budapesten nyáron sem áll meg az élet. Míg a kőszínházak ilyenkor bezárják a kapuikat, az időjáráshoz híven a szabadtéri programok kerülnek előtérbe. Az elérhető programkínálatról valamint a kultúra helyzetéről is beszélgettünk Bán Teodórával, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház igazgatójával.


- A fesztivál természetéből fakadóan nyárközpontú a munkájuk. Mivel telik az év többi része?
- Egész évben dolgozunk a fesztivál programján, amely a kőszínházak zárása és nyitása közötti időszakban, június, július és augusztus hónapokban több mint 100 programot kínál többféle műfajban a család minden tagja számára. Ez a legszínesebb és leghosszabb összművészeti kulturális fesztivál az országban, így már szeptemberben elkezdjük szervezni a következő évi műsort. Idén különösen örömteli feladatunk volt, hiszen a Margitszigeti Szabadtéri Színpad a 75. születésnapját ünnepli – így a jubileumi évadban exkluzív programmal, valamint számos ajándékkal és meglepetéssel várjuk a közönséget. Ráadásul egy régóta vágyott álom válik valóra azzal, hogy a kormány és a főváros együttes támogatásának köszönhetően felújítjuk az ország legrégibb és egyetlen épített szabadtéri színházát, a születésnapos Nagyszínpadot. A munkálatok már javában folynak, és két ütemben, 2013-ban és 2014-ben valósulnak meg. A színpad a fennállása óta csak keveset változott, és szükségszerű korszerűsítésre szorult. A június 14-i nyitásig – az első ütemben – a nézőtéri székek cseréjét végezzük el, a vizesblokkok korszerűsítését, és új, impozáns tető kerül a színpad fölé, valamint felújítjuk a 102 éves Víztorony homlokzatát is. Ősszel a kiszolgáló egységek, a műszaki épületrészek és az öltözők rekonstrukciójával folytatódik a munka. Bízom benne, hogy a közönség is örömmel fogadja majd a megújulást, és minél több programunkra látogat el.

- Jeles évforduló a hetvenötödik. Milyen programokkal tervezik megünnepelni a jubileumot?

- A 2013-as programtervünk elsősorban a Magyar-Olasz Kulturális Évad rendezvénysorozat valamint Szent István halálának 975. és szentté avatásának 930. évfordulója köré épül. A június 14-i nyitókoncertünkön a két zeneszerző-zseni, Verdi és Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából az operáik nyitányaiból összeállított különleges programot hallhatja a közönség. A Nemzeti Filharmonikusokat a nagyszerű olasz karmester, Carlo Montanaro vezényli. A nyitányok ritkán hallhatóak egyszerre, így az „esszencia-koncert” valódi zenei csemegét kínál – nemcsak a komolyzene rajongóinak. Hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az élményt, a nyitó és záró programunkra egységesen 2000 Ft-ért kínáljuk a jegyeket, így érdemes minél előbb kiválasztani a legjobb helyeket. Személyes vásárlás esetén 75 év Emlékkártyát ajándékozunk minden kedves vásárlónknak, amellyel 20%-ot ajándékba adunk saját előadásaink és szolgáltatásaink árából.
Érdemes a további programkínálatunkból is szemezgetni, hiszen június végén felújítjuk a tavaly elhunyt koreográfus, Seregi László legsikeresebb balett-előadását, a Spartacust, amely először lesz látható szabad téren, a Magyar Nemzeti Balett legtehetségesebb fiatal szólistáinak előadásában. A másik olasz zeneszerző-géniusz, Puccini Pillangókisasszonya lesz a nyári nagy operabemutatónk Anger Ferenc korszerű rendezésében, két kiváló főszereplővel: Rost Andrea először énekli Cso-Cso-Szán szerepét, a hadnagy szerepében pedig Andrea Caré olasz sztártenor vendégeskedik nálunk. Augusztus 20-án, Szent István király és az alkotmány ünnepén az opera-ínyencek örömére Erkel Ferenc utolsó befejezett történelmi operáját, az István királyt tűzzük műsorra, amelyet az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött eredeti kéziratok alapján rekonstruáltattunk, és a bemutatása óta először hangzik el eredeti formájában.
Mindemellett számos prózai és szórakoztató előadás, könnyű- és komolyzenei koncertek valamint gyerekelőadások láthatók majd a Margitszigeten illetve a másik nagy játszóhelyünkön, a Buda legszebb parkjában található Városmajori Szabadtéri Színpadon. Köztük a Báthory Erzsébet sorsát feldolgozó musical-opera Szomor György zenéjével, valamint a Csinibaba című magyar film színpadi változata is, a 60-as évek slágereivel. A Városmajori Színházi Szemle programjában az évad legjobb szórakoztató és prózai előadásaiból válogattunk, a vidéki színházak – Nyíregyháza, Veszprém, Kecskemét, Fehérvár, Beregszász, Kaposvár, Szombathely - repertoárjából. Olyan népszerű színdarabokat láthatnak majd, mint a Black Comedy, a Liliomfi, A Tündérlaki lányok, a Játék a kastélyban vagy a Család ellen nincs orvosság. De lesz Cseh Tamás-est, Falusi Mariann, Budapest Bár és Benkó Dixieland Band-koncert is.

- Folyamatosan hallunk a kultúrát hatványozottan érintő gazdasági krízis miatti problémákról. Önök mit tapasztalnak ebből?

- Természetesen érezzük a nehézségeket. Például a pályázaton elnyert összegek folyósítása általában csúszik, ami számunkra azért is kritikus, mert a kulturális élet egyéb kockázatai mellett minket az időjárási tényezők is sújthatnak, ezért minden fix bevételre szükségünk van. De a válságot nem csak kiadáscsökkentéssel lehet túlélni, hiszen az folyamatos leépüléshez, visszaeséshez vezet. Véleményem szerint előre kell menekülni. A Budapesti Nyári Fesztivál jelentős szerepet tölt be a főváros kulturális életében, és hozzájárul Budapest, a kultúra fővárosa turisztikai vonzerejének növeléséhez.
Ennek jegyében az idén még változatosabb és még bővebb programkínálattal igyekszünk megajándékozni a hazai és külföldi vendégeket, nemcsak a két fő játszóhelyünkön, hanem a 102 éves, történelmi műemlék Víztoronynál is. Múltidéző kiállításokkal leszünk jelen a városban, nosztalgia villamosokat indítunk programokkal, beindítjuk a lóvasutat a Margitszigeten és a nyári szezonban minden nap menetrend szerinti sétahajójáratok közlekednek a saját kikötőnkbe. Az Emlékkártya mellett Parádé 75 néven kiadtunk egy csak nálunk kapható ünnepi bort, Imagine Budapest-túrákat indítunk a Víztoronynál, ahol ajándékboltot is nyitunk, online jegyvásárlóinknak pedig bevezettük a Szuperjegyet (előadásjegy, víztorony-belépő és retúr színházi hajójegy egyben), jelentős kedvezménnyel. Fontosnak érezzük, hogy ne csupán egy-egy előadást tudjunk nyújtani a közönségünknek, hanem komplex kulturális-családi élményt. Még több programmal várunk tehát mindenkit a jubileumi évben. Ünnepeljük együtt a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot!

Dicsuk Dániel
Fotó: Klinszky Gábor

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások