Maja elköltözött a Miskolci Állatkertből
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. október 21. szerda

Orsolya ünnepli névnapját.
Holnap Előd napja lesz.
Főoldal Hírek Zöld-Hírek Maja elköltözött a Miskolci Állatkertből
Maja elköltözött a Miskolci Állatkertből PDF Nyomtat Email
2020 szeptember 23., szerda 15:24

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkba tavaly év végén érkeztek meg az örvös mangábék a berlini Tierparkból. Akkor egy hattagú család költözött a Csanyikba: egy szülőpár a négy kölykével. Az utódok közül a legidősebb, Maja most elutazott, hogy saját családot alapíthasson a távoli Angliában, a Colchesteri Állatkertben.

 

Az örvös mangábék Közép-Afrika esőerdeiben élnek, ahol állományuk mára annyira megfogyatkozott, hogy a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett státuszba sorolta a fajt. Éppen ezért az európai állatkertek is tenyészprogramot hoztak létre, hogy ennek keretében szaporítsák a fajt és így járuljanak hozzá a mangábék hosszú távú megőrzéséhez. Ezt a tenyészprogramot a Barcelonai Állatkert egyik munkatársa koordinálja. Ő az, aki nyilvántartja az Európában élő összes örvös mangábét, és a családfák tudományos vizsgálata alapján el tudja dönteni, hogy mely egyed melyikkel szaporodhat annak érdekében, hogy a faj állatkerti állományának genetikai sokszínűsége hosszú távon is fenntartható legyen. A nyilvántartások alapján az örvös mangábék nem csak a természetben ritkultak meg, hanem az állatkertekben sem tekinthetőek gyakori fajnak: Európában mindössze 17 állatkertben 76 egyedét tartják.

 

Maja, az immár hat és fél éves nőstény elérte az ivarérettséget, a koordinátor ezért jelölte ki a nyár folyamán Maja új lakóhelyét, a Colchesteri Állatkertet. Ezt követően az angol munkatársakkal egyeztetve elkezdődhetett az állat szállításának szervezése a közel 2000 km-re lévő állatkertbe. A nagy távolság miatt a Colchesteri Állatkert munkatársai a repülővel történő szállítás mellett döntöttek. Majától így a napokban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren köszöntek el miskolci gondozóik. A mangábé csapat létszáma azonban csak ideiglenesen csökkent. A tenyészprogram koordinátorának előírásai alapján ugyanis Miskolcra is érkezik hamarosan egy fiatal nőstény, aki a németországi Karlsruhéban várja a költözést. Sőt, a Miskolci Állatkert szerint hamarosan az első miskolci mangábé kölyök is világra jöhet.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások