Több milliárd forintos bevételkieséssel kell számolnia Miskolcnak is az idei évben
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. május 29. péntek

Magdolna ünnepli névnapját.
Holnap Zsanett, Janka napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Több milliárd forintos bevételkieséssel kell számolnia Miskolcnak is az idei évben
Több milliárd forintos bevételkieséssel kell számolnia Miskolcnak is az idei évben PDF Nyomtat Email
2020 április 07., kedd 19:34

Még a járványhelyzet elején járunk, de már most egyértelműen látszik, hogy a kormány által bejelentett elvonások, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos pluszfeladatok, és az ehhez szükséges eszközök beszerzése, illetve egyes városi cégek leállása miatt több milliárd forintos bevételkieséssel kell számolnia Miskolcnak is az idei évben.

 

A kormányrendelettel elvont gépjárműadó-bevétel Miskolc esetében éves szinten 450 millió forintos kiesést jelent. Más adóbevételektől is elesik a város: a járványhelyzet egyik legnagyobb vesztese a turizmus, az idegenforgalom szinte teljes leállása miatt Miskolcnak azzal is számolnia kell, hogy az idén minimálisra csökken a befizetett idegenforgalmi adó összege. Ez nagyságrendileg 150 millió forint bevételkiesését jelent.

 

A hétfőn országosan bevezetett ingyenes közterületi parkolás havonta 85 millió forintos bevételkiesést okoz, ez a fennmaradó kilenc hónapra számolva újabb 765 millió forint mínuszt jelent a városnak.

 

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére Miskolc elsőként hozott gyors és érdemi intézkedéseket a magyar városok közül, első körben 50 százalékkal csökkentve az ilyen cégek bérleti díjait, és ezáltal az ebből származó önkormányzati bevételeket is, havi szinten 40-50 millió forint értékben.

 

Mindezek mellett a jelenlegi helyzetben Miskolc MJV Önkormányzata továbbra is elsődleges feladatának tekinti a járvánnyal szembeni védekezést, a megelőzést, az itt élők védelmét, amire már eddig is több tízmillió forintot fordított a városvezetés.

 

Továbbra is működtetni kell az idősellátást, a bölcsődei és óvodai ügyeletet és étkeztetést, biztosítani kell a szemétszállítást, a közterületek takarítását, és minden más olyan városüzemeltetési feladatot, amelyről a veszélyhelyzet előtt is gondoskodott a város.

 

Ezen felül vannak olyan önkormányzati intézmények, például a Miskolci Nemzeti Színház, a Miskolci Kulturális Központ, vagy a Miskolci Fürdők Kft., amelyek működése a járvány miatt teljesen leállt. Ennek ellenére ezeknek a cégeknek a közüzemi számláit továbbra is fizetni kell, és mivel a városvezetés kiemelt célja a munkahelyek megőrzése és megóvása, elbocsátások helyett továbbra is fizeti az itt dolgozók bérét is.

 

A járványhelyzet kapcsán az MVK Zrt.-t is meg kell említeni, hiszen a tömegközlekedési vállalatnál a veszélyhelyzet kihirdetése óta csaknem 90 százalékkal eset vissza az utasok száma. Jóval kevesebb jegy és bérlet fogy, mint a korábbi hónapokban, ez pedig súlyos, sokmillió forintos bevételkiesést okoz.

 

Összességében a város több milliárd forintos bevételkieséssel kénytelen számolni az idén, ami azt jelenti, hogy minden újabb kiadást szigorúan meg kell fontolni, és továbbra is a városüzemeltetési és szociális alapfeladatok ellátását kell elsődlegesnek tekinteni, amellett, hogy a jelenlegi helyzetben a járványügyi védekezést minden más elé kényszerül helyezni az önkormányzat.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások