• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 19. csütörtök

Emília ünnepli névnapját.
Holnap Illés napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Folytatódik a diósgyőri vár rekonstrukciója
Folytatódik a diósgyőri vár rekonstrukciója PDF Nyomtat Email
2017 szeptember 04., hétfő 17:36

Felébred 300 éves Csipkerózsika-álmából a diósgyőri vár – fogalmazott Rostás László, Miskolc főépítésze, miközben bemutatta azokat a terveket, amelyek alapján várhatóan jövő tavasszal megkezdődhet Magyarország egyik legszebb középkori várának hiteles rekonstrukciója.


Hazai és Európai Uniós forrásokból 8,5 milliárd forint fordítható a vár és környékének újjáépítésére.
„A diósgyőri vár rekonstrukciója meghatározó a városrész és Miskolc jövője szempontjából. Bárhol jártam a világon, azt tapasztaltam: ahol az elpusztult történelmi örökséget helyreállították, ott nem csak a turizmus, hanem számos más gazdasági ágazat is jelentősen fejlődni tudott. A vár emellett közösségformáló helyszín, identitásformáló erő, amelyre szüksége van ennek a városnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy a lehető leghitelesebb formában rekonstruáljuk” – mondta Kriza Ákos polgármester a diósgyőri vár lovagtermében 2017. szeptember 4-én tartott tájékoztatón.
„Diósgyőr a kohászat összeomlását követően 30 évig hanyatlott, és mostanáig nem volt olyan politikai erő, amely, amellett, hogy világos elképzeléssel rendelkezik a városrész fejlesztésével kapcsolatban, meg is valósítja a terveit” – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: a vár központi eleme annak a fejlesztéssorozatnak – DVTK stadion, Lovagi Tornák Tere, belváros rehabilitációs program, lillafüredi függőkert stb. –, amelynek köszönhetően Diósgyőr újra kiemelkedő szerepet kap majd Miskolc életében.
Rostás László főépítész a várfejlesztési tervek részletes bemutatása során hangsúlyozta: csak a történelmileg és építészetileg hitelesen igazolható rekonstrukciót végzik el. Új falakat nem építenek, csak a régieket állítják vissza eredeti állapotukba, úgy, hogy világosan elkülöníthetőek lesznek majd az eredeti és a rekonstruált részek. Hozzátette:  a vár továbbra is kutatható marad, a rekonstrukció elsősorban az állagmegóvást segíti elő.
„Nem romantikus rekonstrukciót hajtunk végre Diósgyőrben, hanem egyértelműen azokat az építészeti elemeket hozzuk elő, amelyek megmutatják, milyen lehetett a vár fénykorában”
Rostás László kifejtette: a vár fennmaradt tornyai mint „építészeti génbank” segítették a tervezést. A rekonstrukció szinte minden eleméhez támpontokat nyújtottak, a falak magasságától, vastagságától, a nyílászárók formáján át a vár fedéséig.
„A diósgyőri vár újjáépítése nem lehetőség, hanem kötelességünk, hiszen ez a vár része a nemzeti örökségnek” – fogalmazott a főépítész.

A beruházás során visszaépítik a délnyugati csonka tornyot és a nyugati palotaszárnyat. A palotaszárnyak és a tornyok magastetős lezárást kapnak. A rekonstrukció érinti a külső várat, ahol igen jelentős munkálatok történnek majd. Ezt egészíti ki a vizesárok helyreállítása, a hidak rekonstrukciójával. Helyreállítják a vizes árkot határoló kontrafalat is. A Diósgyőri vár környezetének fejlesztése ugyancsak szükséges a vár, turisztikai látványosságként való működtetéséhez. A környező utak rendezése, a forgalom megfelelő irányítása, kialakítása szintén a projekt részét képezi.  
A város célja, hogy megtörténjen a Nagy Lajos korabeli Diósgyőri vár hiteles rekonstrukciója, teljességében váljék bemutathatóvá a magyar történelem egyik legjelentősebb korszakának emléke, ezzel párhuzamosan a vár és közvetlen környezete Közép-Európa egyedi és meghatározó turisztikai vonzerejévé váljon.
A vár a rekonstrukciónak köszönhetően funkcióiban is bővül, egyszerre 4-5 kisebb-nagyobb rendezvény megtartásához kínál majd helyszíneket.
A diósgyőri vár épületének rekonstrukcióját 7,2 milliárd Ft-ból, részben hazai (Modern Városok Program), részben uniós (GINOP) forrásból valósítják meg. A kormányzat további 1,3 milliárd Ft-ot biztosít a vár környezetének helyreállítására. A munkálatok leghamarabb 2018 elején kezdődhetnek el, a teljes rekonstrukció befejezéséhez várhatóan két évre lesz szükség.blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások