• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 19. csütörtök

Emília ünnepli névnapját.
Holnap Illés napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek „Polgármester úr, ez így nincs rendben!”
„Polgármester úr, ez így nincs rendben!” PDF Nyomtat Email
2017 szeptember 01., péntek 20:54

Tiltakozó akciót tartottak pénteken a miskolci Ifiház előtt: a demonstráció résztvevői kék szalagot kötöttek a kerítésre, tiltakozva az intézmény kiköltöztetése ellen.


A demonstráció kezdetén – megalapozva a hangulatot – Horváth Lívia és Petrány Mihály zenéltek, majd Csóti Csaba, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szólt.

Mint mondta, egy művelődési ház nem a dolgozóké, még csak nem is az önkormányzaté, hanem az embereké, jelen esetben a miskolciaké. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy mindenféle egyeztetés nélkül döntöttek az Ifiház kiköltöztetéséről: sem a miskolciakat, sem pedig az ott dolgozókat nem kérdezte meg ebben az ügyben a városvezetés. „A demokráciák lényege, hogy rólunk, nélkülünk nem hozhatnak döntéseket” – jelentette ki. Felhozta, a szakszervezet levelére reagálva a városvezetés azzal indokolta döntését, hogy az Ifiház kiürítésével, a rendészet odaköltöztetésével a miskolciak biztonságát szeretnék javítani. „Polgármester úr, ez így nincs rendben!” – üzent Csóti, emlékeztetve arra, hogy a közbiztonság és a kultúra két különböző dolog, nem lehet szembeállítani egyiket a másikkal. Hangsúlyozta, a közművelődésre igenis nagy szükség van, ne csak azok férhessenek hozzá a kultúrához, akik megtehetik, hogy operába szóló jegyeket vásároljanak maguknak és családtagjaiknak.


Fügeczkiné Balogh Mária
népművelő, táncpedagógus, a Ködmön Formációs Táncegyüttes és a Miskolci Mazsorettek alapítója, Miskolc város Nívódíjasa arra mutatott rá, hogy a mazsorettek is és a táncegyüttes is elveszíti otthonát a kiköltöztetéssel. Pedig ezek a csoportok nem ilyen sorsot érdemelnek, nem egyszer képviselték magas színvonalon Miskolcot Európa különböző városaiban. Felidézte, hogy annak idején, amikor létrejöttek ezek az együttesek, a gyerekek voltak azok, akik takarították, csinosítgatták az Ifiházat, hiszen sajátjuknak érezték az intézményt. Az első generációból ma már szinte mindenki anyuka, sőt, van, aki nagymama, s gyerekeiket, unokáikat hozzák most ide különböző foglalkozásokra. Mint fogalmazott, szégyelli, hogy sem őket, sem pedig a szakmát nem kérdezte meg a városvezetés a döntés előtt.

Ádám Ibolya,
aki 18 éven keresztül, 1986 és 2004 között vezette az Ifjúsági Házat, kijelentette: az Ifiház a város meghatározó kulturális intézménye, hiszen az elmúlt évtizedek során komoly eredményeket értek el a közösségépítés és közösségfejlesztés területén. Mások mellett modellezők, fafaragók, rádiósok, fotósok, népművészek leltek itt otthonra, a Ködmön Formációs Táncegyüttesben és a Miskolci Mazsoretteknél például évente 300-400 gyerek fordult meg. Az országban először a miskolci Ifjúsági Házban nyitottak tiszta profilú fotógalériát, s olyan nagyszabású rendezvényeket hívtak életre, mint a Formációs Táncfesztivál, vagy éppen a Nemzetközi Mazsorettfesztivál. A diósgyőri várba hozták a rockszínházat, játszották ott az Evitát, a Legyetek jók, ha tudtokat, a Légy jó mindhaláligot, a West Side Storyt, a Hamletet. A Miskolci Dixieland Fesztivál és a Kaláka Nemzetközi Folklórfesztivál megszervezési is az Ifiházhoz köthető, ezeknek az eseményeknek egytől egyik óriási sikerük volt. Mint mondta, gyakran előfordult, hogy a telt ház okozott fejtörést a szervezőknek, mert nézői, hallgatói igény lett volna, csak éppen minden hely betelt a nézőtéren… Ádám Ibolya is azt hangsúlyozta, a döntéshozóknak mindenképpen egyeztetniük kellett volna a szakmával, a miskolciakkal.

Ezt követően aggatták fel kék szalagokat az intézmény kerítésére a tiltakozó akció résztvevői: az első két szalagot Harangozóné Ónodi Csilla táncpedagógus és Mácsi Bogi, a Ködmön Formációs Táncegyüttes tagja helyezte el.

Mint arról az eszon.hu korábban többször is beszámolt, Miskolc önkormányzatának fideszes vezetése júniusban döntött arról, hogy elköltözteti jelenlegi helyéről a város ikonikus intézményét, az Ifjúsági Házat. Eredetileg szeptember 1-jéig kellett volna az intézménynek elhagynia az épületet, de a határidőt meghosszabbították november 1-jéig. Az MSZP már a döntés előtt bejelentette: inkább fejleszteni kellene az Ifiházat, nem pedig szétverni, ezért aláírásgyűjtést indítottak annak megmentéséért. Akciójukhoz időközben több párt is csatlakozott: az Együtt, az LMP, a DK és a Párbeszéd aktivistái, politikusai is gyűjtenek mind a mai napig, remélve, jobb belátásra téríthető a városirányítás. Az intézmény megmentése ugyanakkor nemcsak a pártok szívügye, szakszervezetek, civil szervezetek is fontosnak érzik, hogy az megmaradjon. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Szolidaritás Mozgalom már korábban bejelentette, hogy támogatják az akciókat, s így tett legutóbb az Autonóm Területi Szakszervezet is. A kékszalagos demonstrációt is közösen szervezték, s ígéretük szerint – a folyamatos aláírásgyűjtés mellett – szeptember 21-én újabb megmozdulást tartanak. Erről később a Közösen az Ifjúsági Házért Facebook csoport oldalán is tájékozódhatnak az érdeklődők.

eszon.hu

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások