• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 24.

Iván ünnepli névnapját.
Holnap Vilmos napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Globális probléma, helyi válasz
Globális probléma, helyi válasz PDF Nyomtat Email
2017 április 20., csütörtök 17:14

„Mára eljutottunk arra a szintre, hogy az emberi tevékenység káros mellékhatásai már nem csak egy-egy település, iparvidék környezetére vannak hatással, hanem egész régiók éghajlatára és az általános felmelegedésen keresztül a Föld klímájára” – adta meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei éghajlatváltozási konferencia alaphangját Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.


A KEHOP keretében pályázatot nyert a megyei önkormányzat, amely keretében elkészítik a megyei klímastratégiát és a megvalósítást segítő szemléletformáló tevékenységet indítottak. Ennek keretében rendezték meg a megyei éghajlatváltozási konferenciát csütörtökön a Megyeházán.Köszöntőjében Török Dezső emlékeztetett rá, hogy jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátása jelenti a legnagyobb gondot, amely hozzájárul a Föld hőmérsékletének az emelkedéséhez. A globális probléma globális fellépést igényel, de ebben mindenkinek meg van a saját felelőssége. Egyrészt mindent el kell követni a környezet terhelésének a csökkentése érdekében, másrészt felkészülni a klímaváltozás káros hatásainak a kivédésére. Ehhez először is pontos diagnózisra, majd erre épülő cselekvési tervre, stratégiára van szükségünk. Ezen dolgoznak a szakemberek. „Fontosnak tartom, hogy nem csak a problémákkal szembesülünk a konferencián, hanem létező, megyei, jó gyakorlatokkal is megismerkedhetünk. Nem szégyen egymástól tanulni.  Ellesni, ami jól megy – ajánlotta a résztvevőknek a közgyűlés elnöke.

Ezt követően a konzorciumi partner vezetője, dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója mondott köszöntőt.  Mint megjegyezte a projekt eljutott a valódi cselekvés stádiumába. A mostani, hirtelen időjárásváltozásra is utalva kiemelte a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás fontosságát. Az egymásra épülő települési, megyei, országos szintű stratégiának megoldási javaslatokat is adni kell a klímaváltozással kapcsolatos  időjárási szélsőségek elleni védekezésre, alkalmazkodásra. A károsanyag kibocsátás és klímaváltozás okozta kedvezőtlen hatások miatt erre nagy szükség van.Dr. Radvánszky Bertalan, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikai referense  emlékeztetett előadásában, hogy az ipari forradalom óta bekövetkezett nagy felmelegedésben jelentős szerepe van az emberi tevékenységnek. Ez a folyamat egyre erősebb időjárási anomáliákkal jár együtt, a víz körforgása egyre szélsőségesebb.  Magyarországon és benne megyénkben is a folyamszabályozások és a városok terjeszkedésének hatására a természeti környezetet felváltotta a társadalmi környezet. Ennek következtében a normális meteorológiai esemény káros hatásai katasztrófát okozhatnak az embereknek. Ezt kell mérsékelni, illetve alkalmazkodni a változó viszonyokhoz, amihez szemléletformálásra van szükség.  Ismertette az ezzel kapcsolatos nemzetközi és hazai törekvéseket.


Dr. Jánossy László (Magyar Földtani és Geofizikai Intézet) a klímaváltozással kapcsolatos általános ismeretekről és a közvetlen káros hatásokról értekezett. Szűcs Péter professzor (Miskolci Egyetem) a szélsőséges időjárási viszonyok  az ivóvízellátásra gyakorolt lehetséges hatásait ismertette. Vinczéné Telegdi Erzsébet (megyei önkormányzat hivatala) ismertette a KEHOP pályázatot és a célokat. Rideg Adrienn és Taksz Lilla, a konzorciumi partner munkatársai a megyei klímastratégia módszertanáról szólt. Garamvölgyi Attila (Geo- Wendung Zrt. igazgatója) és dr. Nagy József (Bükk-térségi Leader egyesület vidékfejlesztési szakmai igazgatója) egy-egy konkrét, megyénkbeli jó gyakorlatot ismertetett a geotermikus energiában rejlő lehetőségekről, illetve a saját magát megújuló energiával ellátó közösségről.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások