• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 17. kedd

Endre, Elek ünnepli névnapját.
Holnap Frigyes napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Nem álom, az ólom kiváltása
Nem álom, az ólom kiváltása PDF Nyomtat Email
2014 március 05., szerda 21:49

Félidejéhez érkezett a Miskolci Egyetem FORR-ÁSZ című uniós támogatással megvalósuló programja. A  campuson professzorok és egyetemi hallgatók, fiatal és idősebb kutatók számoltak be az eddig elért eredményeikről.

A Környezetbiztonságos forraszanyagok anyagtudományi alapon történő fejlesztése primer és másodnyersanyagokból a járműipar számára elnevezésű projekt legfőbb törekvése, olyan forrasztóanyag  kifejlesztése, amely az eddig alkalmazott, rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkező, de ólomtartalmú forrasztóanyagot ki tudja váltani,képes helyettesíteni úgy, hogy az átállás sem gazdaságossági, sem termelési, sem technológiai hátrányt nem okoz.
 Mindez azon túl, hogy az ólom jelentős környezetkárosító hatású, az Európai Unió is tiltja a gyártásban az alkalmazását.
 A szakmai megvalósítással öt, nemzetközileg elismert vezető kutató által koordinált – az adott tématerületre specializálódott és egymást szinergikusan kiegészítő – tudományos műhely foglalkozik.A mintegy 600 milliós projekt érdekessége, hogy átfogja az anyagtudományi kar szinte teljes kutatási területét.
A kutatási program 2013 januárjában indult. A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának oktatói, kutatói, hallgatói a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Atommag Kutató Intézetével (ATOMKI) együttműködve dolgoznak a megvalósításon.
A FORR-ÁSZ kutatja a forrasztás-technológiák területét (ólommentes ónforrasz-anyagok fejlesztését, alumíniumötvözetek keményforrasztását, ötvözők és szennyezők hatását a kristályosodásra és egyéb szerkezeti átalakulásokra), ideértve a járműgyártás számára is fontos felülettechnikai területeket (felület-előkészítés, korrózióvédelem, bevonó technológiák). Elvégzik az anyag-összetételi metallurgiai számítógépes modellezéseket, a laboratóriumi mérés- és vizsgálótechnikai (szerkezetkutatás, felületanalitika, plazmakezelések) tevékenységeket, és az értékes fémes hulladék anyagok (ón, ezüst, réz, arany, mikro ötvözők) innovatív visszanyerési és újrahasznosítási technológia-fejlesztési alap- és alkalmazott kutatásokat.
A konferencia sajtótájékoztatóján elmondták: jelentős hozadéka a kétéves projektnek, hogy újabb potenciális ipari partnereknek - belföldön és külföldön - megmutathatják magukat, s ennek hatásaként a kar intézeteit, oktatóit és hallgatóit azok egyre nagyobb mértékben vonják be munkájukba.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások