Borsod-Abaúj-Zemplén megye hírei
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. június 27. csütörtök

László ünnepli névnapját.
Holnap Levente, Irén napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek
Borsod-Abaúj-Zemplén megye hírei
Ülésezik a BAZ Megyei Önkormányzat PDF Nyomtat Email
2019 június 26., szerda 20:25

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2019. június 27-én (csütörtökön) 10,00 órakor tartja soron következő ülését a Megyeháza Dísztermében.

Bővebben...
 
Miskolci villámárvíz: segít az önkormányzat PDF Nyomtat Email
2019 június 21., péntek 20:51

Villámárvíz: segít az önkormányzat

Bővebben...
 
FOLYTATÓDIK A DÉLI TEHERMENTESÍTŐ FELÚJÍTÁSA Miskolcon PDF Nyomtat Email
2019 június 21., péntek 10:29

A miskolci önkormányzat május 29-én megkezdte a Kiss Ernő út, vagy ahogy sokan ismerik, a déli tehermentesítő teljes felújítását. A beruházás a TOP-6.1.5-16-MI1-2017-00002 számú „Kiss Ernő utca felújítása valamint a Thököly Imre utca és a Hideg sor felújítása és kiszélesítése” című projekt részeként valósul meg.

Bővebben...
 
Ügyfélfogadási rend változása a NAV kirendeltségein és a kormányablakokban PDF Nyomtat Email
2019 június 20., csütörtök 16:56

Az ügyféligények magasabb szintű kiszolgálása, a NAV szolgáltatásainak javítása, az ügyfél-várakozási idő csökkentése érdekében.

Bővebben...
 
Kétszázötven új babaruha adományba PDF Nyomtat Email
2019 június 20., csütörtök 15:48

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház ismét adományt kap. Szabó Roland magánszemély, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja mintegy két és félszáz új ruhát adományoz a szülészeti és nőgyógyászati osztály újszülöttjei számára.

Bővebben...
 
A miskolci önkormányzat elrendelte a légi szúnyogírtást PDF Nyomtat Email
2019 június 17., hétfő 20:51

Az elmúlt hetek csapadékos, majd meleg időjárásának váltakozása rendkívül kedvező feltételeket teremt a kártevőknek, köztük a csípőszúnyogoknak.

Bővebben...
 
V. Megyenap Tarcalon PDF Nyomtat Email
2019 június 17., hétfő 19:46

A megyei értékek "felvonultatása" is nagy sikert aratott az V. Megyenapon Tarcalon. A karcsai nagybéles, a bekecsi Nagy-hegyi tanösvény, a harsányi sópince, a Vizsolyi Biblia és nyomdatörténeti öröksége, a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, a sárospataki Rákóczi Múzeum, a lillafüredi Anna-barlang jutott be az idén az értéktárba.


A keresztétei iskolakápolna különdíjat kapott. Mint azt Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta 59 településen 200 bejegyzett érték van az értéktárban, s ebből nyolcat Hungarikumnak minősítettek. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” – idézte  Morus Tamás szavait. Török Dezső elnökkel átadták a színpadon a díjazottaknak az elismerő okleveleket és emléktárgyakat.A megnyitó ünnepségen Dr. Kovács János megyei főjegyző - aki celebrálta az ünnepséget - bejelentette, hogy az idei Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó programok összehangolása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szorosabb együttműködésre törekszik egymással. Az erről szóló megállapodást Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke látta el kézjegyével, aki köszöntőjében megemlítette, hogy náluk is van megyenap, amelyet a szabolcsi Zsinat emléknapjához  kötnek. A konzultáció nyitott bárki csatlakozhat hozzá.


Török Dezső a Megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy az összetartozás érzésének erősítése érdekében döntött úgy 2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, hogy hagyományteremtő céllal életre hívja a Megyenapot. Többek között azért is tartotta a közgyűlés fontosnak ezt, mert az országos és a helyi ünnepek között volt egy szakadék, amelyet a Megyenappal pótolnak. Az apropó pedig az volt,  annak idején  június 16-án  II. Rákóczi Ferenc vezette magyar sereg 1703-ban e napon lépte át Vereckénél a lengyel-magyar határt és ezzel vette kezdetét az  1711-ig tartó kuruc szabadságharc. Az előző években Szerencs, Tokaj, Putnok és Mezőkövesd adott otthont az eseménynek, és szombaton Tarcal volt a házigazda. Persze azt is hozzátette, hogy  a rendezvény az emlékezés, ünneplés, barátkozás mellett a szórakozásra is kitűnő lehetőséget kínál, melyről az estig tartó kulturális programok gondoskodnak.Butta László,  a házigazda Tarcal polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy minden lokálpatrióta tarcali polgár legalább három dologra büszke: a település történelmére, a csodálatos tájra és a mézédes források nektárjára, a borra.Kihangsúlyozta, hogy a tarcaliak nyitott szívvel, finom borokat rejtő pincékkel és gazdag kulturális programokkal fogadják egész évben a településre látogatókat.

Dr. Lomnici Zoltán,
az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is vendége volt a rendezvénynek, aki - az Országgyűlés az Ő javaslatára fogadta el a hogy a nagyságos fejedelem emlékére 2019-et, Emlékévnek nyilvánítsák -  a  történelmi gyökerek fontosságát hangsúlyozta. Az itt élők annyira fontosnak tartották a szabadságot, hogy az életüket áldozni érte. II. Rákóczi Ferenc élete példakép, erősíti az önbecsülést, a hazához való ragaszkodást – fogalmazott.


A Megyenapon részt vevő lengyel és német delegáció is üdvözölte a kezdeményezést, és köszöntötte a résztvevőket. A vendégek megtekintették Lezsák Miklós 50 tablóból álló kiállítását, amely képeslapokból, bélyegekből, eredeti relikviákból áll.

A rendezvényen kihirdették a „Tudtad-e, miért június 16-a Borsod-Abaúj-Zemplén megye napja?” című rajzverseny eredményeit is. Az alsó tagozatosok között Molnár Fanni (Miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskola Görömbölyi Tagiskolája), a felsősök között pedig Fülöp István (Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola) végzett az élen.


Megkóstoltuk a Karcsai nagybélest, és elkértük a receptet is:

(Kóttes — kelt tészta, kapros túrós, grízes, grízes susinkával, káposztás, tökös, lekváros túrós.)

A Karcsai nagybélesek sütése

Kelt tésztát készítünk. A dagasztáshoz (2 tepsi béleshez)

I kg liszt

4 tojássárgája

20 dkg puha vaj (zsír vagy olaj)

8 dkg élesztó 3 dl langyos tejben felfuttatva + 1 evőkanál cukor

3 evőkanál cukor  tej, vagy tejföl szükség szerint  pici só

Simára összedolgozzuk, s meleg helyen I órányit kelesztjük. A szükséges hozzávalók langyosak legyenek, így jobban kel.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk, tepsi nagyságúra nyújtjuk. Zsírral kikent, kilisztezett tepsibe tesztink egy-egy lapot, rátesszük a tölteléket, a másik lappal beborítjuk. Tetejét kenótalu (kenótoll) segítségével tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, megsütjük.

Régen nem mérték a hozzávalókat, szokás alapján dagasztották a tésztát. Olyan receptet is gyűjtöttünk, amelyben nem használtak tojást. A töltelékek:

Savanyú káposzta: megpergelve

Túró: A túrót áttörjük, tojással, cukorral összedolgozzuk

Susinkás túró: Az előbb leírt módon készített túróhoz apróra vágott susinkát keverünk

Kapros túró: A kapor gyenge leveleit apróra vágjuk, s a túróhoz keverjük

Lekváros túró: A jól eldolgozott, házi szilvalekvárt keverjük a túróhoz.

Grízes: 1 1 tej, 2 dl gríz, 5-6 kanál cukor, csipet só — sűrűre főzzük, langyosra hűtjük, s így tesszük a tészta közé. Cimettel ízesítjük.

Darás/kásás: A darát ill. a kását tejben főzzük, cukorral ízesítjük. A kásához olykor cimetet is tettek ízesítőnek.

Sütőtökös: A jófajta tököt megsütötték, a héját lehámozták, kevés tejjel és cukorral ízesítették.

OBE-OL

 
Tovább tartanak nyitva a miskolci strandok PDF Nyomtat Email
2019 június 13., csütörtök 16:21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos 2019. június 16-án, vasárnap 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adta ki. Az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet tartósan 27 C fok felett alakul.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások