A mágnesszelepek működése
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 22. kedd

Móric ünnepli névnapját.
Holnap Tekla napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika A mágnesszelepek működése
A mágnesszelepek működése PDF Nyomtat Email
2019 október 14., hétfő 09:18

Manapság körül vagyunk véve számos olyan technikai eszközzel, amelyek létezéséről talán nem is tudunk, de a mindennapi életünkben jelentős szerepe van. Ilyen eszköz például a mágnesszelep. Egy mágnesszelepnek számos felhasználási területe lehet, hasznát vehetjük például a fűtésnél, az autóiparban, a kis- és nagyipari alkatrész gyártás során, de egy hétköznapi öntözőrendszerben is igen fontos szerepet tölt be.


A mágnesszelep feladata az öntözőrendszerekben


A lehető legegyszerűbben megfogalmazva, a mágnesszelep beindítja és leállítja a vizet az automatika által megadott időközönként, valamint vízmennyiség szabályozóként is funkcionál. Természetesen nem csak az automatika tudja irányítani, hanem szükség esetén mi is tudjuk kézzel működtetni egy kar segítségével. Ebből világosan kitűnik, hogy az automata öntözőrendszer egyik legfontosabb része maga a mágnesszelep, hiszen nélküle nekünk kellene kézzel szabályozni az öntözés időtartamát és a rendszeren átfolyó víz mennyiségét is.


A mágnesszelep működése


A mágnesszelep működése nem túl bonyolult, az elektromágnesesség és a nyomáskiegyenlítés kettőse működteti. Zárt állapotban, amikor a szelep bemenetén keresztül vizet juttatunk a szerkezet belsejébe, maga a víz erőt fejt ki, így nekifeszül a membránnak, ami elzárja a víz útját. A membrán másik oldalán egy vasmag található, ami ugyanakkora erővel feszül neki a membránnak, mint a víz a másik oldalon. Amikor azonban áramot kap a mágnesszelep szolenoid, vagyis elektromos része, akkor ez a vasmag elmozdul, így a víz átfolyhat a nyíláson keresztül. Amint megszüntetjük az áramforrást, a vasmagot egy erős rugó visszarántja a helyére, ezzel ismét elzárva az utat a víz elől. Függetlenül attól, hogy kézzel vagy árammal működtetjük, a működési elve mindkét esetben ugyanaz.


A mágnesszelep és az öntözőrendszerek automatizálása


Az automata rendszer kialakításához szükségünk lesz még egy időkapcsolóra, így az öntözőrendszer teljesen önműködővé válik, ami azt jelenti, hogy nincs szükség a jelenlétünkre, hogy az öntözés a megfelelő időközönként megtörténjen. Ehhez elég annyit tennünk, hogy beprogramozzuk a vezérlőegységet a megfelelő paraméterekkel. Mint fentebb említésre került, a mágnesszelep képes a vízmennyiség szabályozására is azáltal, hogy a szelep mennyire nyílik ki. Az átfolyó vízmennyiség szabályzása vízspórolás szempontjából igen hasznos funkció. Az öntözőrendszerünk hatékonysága tovább bővíthető különböző érzékelők (például esőérzékelő) csatlakoztatásával is.


Amennyiben mágnesszelep vásárlását tervezed az automata öntözőrendszerhez, mindenképp nézz körül az AutomataÖntözőrendszer.com oldalán, ahol magas minőségű mágnesszelepek széles választékával várják az érdeklődőket./X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások