Milyen megoldásokat kínál a menekülési útvonalakra egy automata ajtó?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. május 27. szerda

Hella ünnepli névnapját.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika Milyen megoldásokat kínál a menekülési útvonalakra egy automata ajtó?
Milyen megoldásokat kínál a menekülési útvonalakra egy automata ajtó? PDF Nyomtat Email
2019 augusztus 16., péntek 11:50

Tegyük fel, hogy komoly vészhelyzet történik, például tűz üt ki, és gyorsan el kell hagyni az embereknek az adott épületet. Erre a célra menekülési útvonalakat alakítanak ki, amiken keresztül el lehet érni a biztonságos teret, méghozzá úgy, hogy az útvonal területére eső összes ajtót ki kell tudni nyitni.

Milyen általános jellemzői vannak egy menekülési útvonalat biztosító ajtónak?

Vészhelyzet esetén, minden körülménynek között nyithatónak kell lenniük akár kézi erővel, akár automatikusan.

Ezen felül pedig minden olyan elvárásnak meg kell felelnie, mely ma elvárható egy nyílászárótól: jó hőszigetelő képesség; esztétikus, transzparens megjelenés; megbízható, halk működés, stb.

Mi jellemzi a Record menekülési útvonalakra tervezett ajtóit?

Az automata ajtók minden további nélkül telepíthetők menekülési útvonalra, azonban a helyi adottságok nem teszik lehetővé, hogy a megfelelő szélességet tudják biztosítani.

Ezekre az esetekre gondolva a termékkínálatban megtalálhatnak olyan, kifejezetten menekülési útvonalakra tervezett ajtókat, melyek a hétköznapokban hagyományos funkcióval bírnak, azonban vészhelyzet esetén, egyetlen mozdulattal segítségével képesek majdnem megduplázni a nyílás áteresztő kapacitását. Ez az úgynevezett Breakout - vagy más néven a Total Opening - System.

A tolóajtók

A Record által kínált automatizált tolóajtók szükség esetén felszerelhetőek pánikvasalatos tolószárnyakkal és oldalvilágítókkal. A használat módja egyszerű: a mozgó szárnyakat csak meg kell lökni a meneküléssel azonos irányba, melyek egy hagyományos nyílóajtóhoz hasonlóan felnyílnak.

Ezzel egy időben a szárnyak kilökik az oldalvilágítókat, melyek szintén felnyílnak, és ezzel gyakorlatilag - egyetlen mozdulat hatására - a nyílás teljes szélességének ~95%-a szabaddá válik, vagyis ilyen nagy lesz a menekülési útvonal azon keresztmetszete, amit az emberek használni tudnak.

A maximális nyitási keresztmetszetnek további előnye is van. Sok autószalon ezt a kivitelt választja, mert egyszerre alkalmas a napi vevőforgalom lebonyolítására, és teszi lehetővé a bemutató autók ki-, és bejutását az épületbe anélkül, hogy erre a célra külön kialakított nyílászárót rendelne. Ennek megfelelően tehát alkalmas a nagyobb berendezések mozgatásához szükséges szélesség biztosítására.

Áramszünet esetén is biztonságosan nyithatók

Amennyiben egy Record ajtót menekülési útvonalra kell építeni, úgy az akkumulátor kötelező felszereltség, mely áramszünet esetén is képes a szárnyak nyitására. Az akkumulátor töltöttségét az automatika folyamatosan figyeli, és gyenge kapacitás, vagy meghibásodás esetén a kezelő, hibaüzenet formájában azonnal jelzi az Üzembentartónak, hogy beavatkozás szükséges.

A pánikvasalatos rendszerek esetében pedig történjen bármi, amint meglökjük a szárnyakat, a nyílás azonnal szabaddá válik.

Elmondható tehát, hogy a felelősséggel kezelt ajtók minden helyzetben, maradéktalanul képesek biztosítani a szükséges felületet, legyen szó kisebb, vagy extrém méretű nyílásokról./X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások