Tesla, inspiráció a köbön
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. január 27. szerda

Angelika ünnepli névnapját.
Holnap Károly, napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika Tesla, inspiráció a köbön
Tesla, inspiráció a köbön PDF Nyomtat Email
2019 augusztus 06., kedd 10:42

A kiállítás – már csak egy hónapig

Az utóbbi időben sokat olvasni mostanában gyorsan fejlődő technológiákról, mint a mesterséges intelligencia vagy a blockchain, és különböző iparágak reformjáról a digitalizációnak és az automatizációnak köszönhetően. Mégis megdöbbentett és elgondolkodtatott a Tesla kiállítás, amit tegnap láttam a Tesla Budapest Kulturális Központban, a 7. kerületi Kazinczy utcában.

A kiállítás látványvilágát a feltaláló hazájában a Horvát Képzőművészek Társasága tervezte. Nem véletlen tudomány és művészet összefogása ebben a projektben, hiszen Tesla maga is azt gondolta, hogy a művészet az egyik legérdekesebb formája az emberi kreativitás megnyilvánulásának és New Yorkban jó barátságot ápolt egy festőnővel, aki megfestette az egyetlen Tesláról készült portrét. Tesla csak úgy ment ebbe bele, ha a mesterséges világítást maga állíthatja be.

A kiállítás elég kalandozó, álomszerű és obskúrus. Valószínűleg ezzel bepillantást nyerünk Tesla zseniális elméjébe, összetett gondolkodásába. Végig követhetjük Tesla egész életét audio vezetés segítségével, avagy csoportosan érkezve akár idegenvezetővel is. Egy kis faluban született, lelkészi családba. Más jövőt képzelt neki a családja, de kitartása és erős akarata miatt tehetsége ki tudott bontakozni. Túlélte a kolerát, volt idegösszeroppanása is, de semmi nem állította meg. Fotografikus memóriája sokszor kisegítette az életben. Például, amikor kirabolták, ám a jegyének minden részletét visszaidézve mégis felengedték a Liverpoolból New Yorkba tartó hajóra, vagy amikor laboratóriuma az összes találmányával együtt leégett, de ő aztán mégis újraépítette belőle, amit arra érdemesnek tartott. Jó rajzkészség híján fejben tervezte meg, működtette és javította gépezeteit, majd már csak a tökéletesen működőt építette meg.


Elképesztő ember volt, aki több találmányával is – mint például a váltóáram - megalapozta mai, kényelmes életünket. Mégis leginkább filozofikus mivolta ragadta meg legjobban a fantáziámat, az idézetekkel, amiket a kiállítás egyik installációján olvashatunk. Ebben szociológiai és spirituális meglátásait támasztja alá a fizika törvényeivel. Idealista volt. Szegényen született és szegényen halt meg. Közben sok hullámhegyet és völgyet élt meg. Szerencsére néhány tehetős ember meglátta, megérezte zsenialitását, így a támogatásuk révén megvalósulhatott számos találmánya. Ám ő sem tudott próféta lenni a saját korában.

Egy jövőbe mutató idézettel zárom a sort, és bízom abban, hogy ez a vízió a nem is olyan távoli jövőben beteljesül. „A jövőnek dolgozom és a kortársaim nem fognak engem megérteni, de egy nap sikerül majd túljutni a természet tudományos törvényein, melynek titkait nekem sikerült felfedeznem és akkor minden meg fog változni egyetlen éjszaka leforgása alatt. El fog jönni a bölcs ember új korszaka, melynek főbb jellemzői lesznek, hogy megértik az időt, megtalálják a végtelen energia forrását, és a tudósok képesek lesznek akaratukkal formálni az anyagot. Az emberi tudatosság átlép az élet határain…” (Nikola Tesla)

Kép és szöveg:OE

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások