Ismét elhalasztották a Discovery visszatérését a Földre
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 27.

Adalbert ünnepli névnapját.
Holnap Vencel napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika Ismét elhalasztották a Discovery visszatérését a Földre
Ismét elhalasztották a Discovery visszatérését a Földre PDF Nyomtat Email
2009 szeptember 11., péntek 20:10

Ismét elhalasztották a Discovery visszatérését a FöldreA floridai űrközpont környékén uralkodó viharos időjárás miatt elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép péntekre tervezett első visszatérési kísérletét a Földre. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) úgy számol, hogy pénteken még három kísérletet tehetnek: egyet floridai, kettőt pedig kaliforniai leszállásra. Az időpontok sorrendben, közép-európai nyári időszámítás szerint: szombaton 01 óra 23 perc, 02 óra 53 perc, illetve 04 óra 28 perc. A NASA szereti elkerülni az ország nyugati partvidékén fekvő Kaliforniában történő leszállást, mert ilyen esetben közel kétmillió dollárba kerül az űrrepülőgép átszállítása Floridába. A NASA előző nap kétszer is elhalasztani kényszerült a Discovery leszállását a rossz időjárás miatt.

 
A Discovery landolását helyi idő szerint csütörtök délutánra tervezték, de mivel Florida térségében erős szél fújt, és esett az eső, a repülésirányítók később arra utasították az űrsikló asztronautáit, hogy körözzenek a Föld körül.

A következő landolási kísérlet helyi idő szerint csütörtök este lett volna esedékes, de végül péntekre halasztották a visszatérést.

Az űrhajó visszatérésének időpontja körül korábban az is bonyodalmat okozott, hogy a legénységnek kismértékben meg kellett változtatnia az űreszköz röppályáját, elkerülendő az ütközést egy darab űrszeméttel.

A 13 napos űrmisszió során a Discovery legénysége három űrsétát hajtott végre, szerelési és karbantartási munkákat végeztek az űrállomáson, amely kiépítése több mint tíz éve tart, és a vége felé közeledik. A jelenleg 327 tonna súlyú ISS építését 1998 decemberében kezdték meg, s jelenleg 84 százalékban készen van.

Az űrsikló visszahozza a Földre Tim Koprát, aki közel két hónapot töltött az űrállomáson. Az űrhajóst a Discoveryn utazó csapat egyetlen női űrhajósa, Nicole Stott váltotta fel, aki a következő űrsikló megérkezéséig marad az ISS-en, és fedélzeti mérnökként dolgozik az űrbázison.

(MTI)

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások