Hurka portya a portákon Tardon Nyomtat

Ha valaki kedveli ezt a téli finom "disznóságot" annak bizony ma Tardon volt a helye. Találkoztunk is egriekkel, miskolciakkal, mezőkövesdiekkel, de jöttek vendégek Budapestről és a Jászságból is. Hagyományos májas hurkát töltöttek, s sütöttek a tardiak, de a kulturális programoknak sem voltak híján az idelátogatók.

Megújult az egykor oly népszerű tardi hurkafesztivál. Ma új köntösben, de változatlanul sok finomsággal várták a vendégeket.

Gál János polgármester óvatosan nyilatkozott: Majd az idő mutatja meg, hogy hogyan fogadják a Tardiak és a vendégek ezt az új kezdeményezést. Az a lényege, hogy nem egy helyre koncentráltuk a versenyző csapatokat, hanem a falu különböző pontján készítik, s kóstoltatják a finomságokat.

A Szolnoki és a Hajdú család udvarán már éppen a rizst öntötték az üstbe, s a házigazda gondosan kevergette a nagy fakanállal. Hagyományos májas hurka készült, 50 év tapasztalatával. A ház urának az a véleménye, hogy minden jó fűszert bele kell tenni, de csak módjával, mert sózni, borsozni utólag is lehet, de kivenni belőle nagyon nehéz lenne.

Mudányi Zoltán, 90 kiló hurkát töltött, no meg sült egy kis borsos, csípős kolbász is, saját házi recept szerint.

A Tardi Hagyományőrzők csapata a Tájház udvarán összefogott Török Nándor mezőkövesdi hentes mesterrel, s együtt kínálták a finom hurkát, s füstölt árukat. Itt azután fánkot, süteményt is kóstolhattak a vendégek.

Kleszó Tibor, egy titkot is elárult nekünk, szeretik ha jó majoránnás a hurka, ezért ahány kiló annyi deka majoránna kerül a hurkába a régi recept szerint, de ők még egy kicsit többel is megbolondítják. Náluk 80 kiló került a sütőbe ma.

A főtéren, ahová kitelepültek a különféle sajtokat, szarvasgomba készítményeket, édességeket kínáló árusok, s a színpadon zajlottak a programok, Tállai András országgyűlési képviselővel is találkoztunk, aki nagy érdeklődéssel figyelte az új kezdeményezést.

Hogy a szigorú zsűri hogyan döntött, melyik lett a legízletesebb szinte mindegy is volt, de az biztos, hogy csodálatos, verőfényes időben, nyíló krókuszok, és aranyeső között portyáztunk a szép kis bükki településen, s finomabbnál, finomabb hurkát kóstoltunk, s aki ott járt nagyon jól érezte magát.


OBE-OL

blog comments powered by Disqus