Így készül Hosszú Katinka kedvenc halászleve
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. november 20. kedd

Jolán ünnepli névnapját.
Holnap Olivér napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Így készül Hosszú Katinka kedvenc halászleve
Így készül Hosszú Katinka kedvenc halászleve PDF Nyomtat Email
2018 október 15., hétfő 21:03

Az embernek a halászlé miatt van öt ujja? - az eredeti bajai halászlé titka


Mindenki szereti, de hiába tűnik egyszerűnek, nem mindenki tudja jól elkészíteni a híres bajai halászlevet. Hosszú István, a háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő Hosszú Katinka édesapja árulta el a tökéletes halászlé titkát.

"Az én drága édesapán halászként dolgozott, ezért hetente kétszer-háromszor legalább ettünk halat valamilyen formában. A halászleve nagyon finom volt, ő is az ősöktől tanulta. Nem véletlen, hogy a Hosszú családban mindenkinek ez a kedvenc étele. Ha Katinka bármikor hazajön, a halászlé biztosan az étlapon van, sőt ha mi megyünk hozzá Budapestre, mindig viszek halat és az udvaron főzünk egy igazi bajai halászlevet" - mondta Hosszú István.

Öt ujjas szabály


"Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika, só" - sorolta Hosszú Katinka édesapja, aki a most elsőként a titkos családi receptbe is beavatta a Baja legfiatalabb szállodájában, az egy éves születésnapjátünneplő Hotel Elizabethben megszálló újságírókat.

"Én három-négy órával a főzés előtt megpucolom és lesózom a halat, így elég puha lesz a hús, de nem fő szét. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán beledarabolok vagy öt fej vöröshagymát. Ha ez elkezd forrni, belemegy a hal és a pirospaprika is. Bő félórát főzöm, és ha jól összeállt a lé, beállítom a sósságot. Mi külön esszük a levet és a halat, a gyufatésztát pedig külön főzzük a hallétől" - mondta Hosszú István, aki azt tanácsolta, hogy mielőtt valaki nekiáll, mindenképp kóstolja meg az eredetit Baján.

Nem csak a halászléért érdemes Bajára utazni

Baja és környéke számtalan programlehetőséget és látnivalót kínál. Érdemes körbenézni a város gyönyörű főterén, bolyongani a hangulatos környékbeli utcákban, megnézni a Duna és a Sugovica összefolyásánál lévő Türr kilátót és böngészni a Petőfi-sziget sport- és szabaidőprogramjai között is. A közelben csodálatos természeti kincseket is találni, elég Európa legnagyobb ártéri erdejét, a Gemenci erdőt említeni, amelyben 30 km hosszú kisvasút is működik. A kalandokhoz ideális kiindulópont Baja legfiatalabb szállodája, a 27 kétágyas szobát kínáló Hotel Elizabeth, amelynek az éttermében természetesen minden nap készül finom hagyományos bajai halászlé is.

Baja legfiatalabb szállodája


A kalandokhoz ideális kiindulópont a város legfiatalabb szállodája, a 27 darab kétágyas szobát kínáló egy éves Hotel Elizabeth. A szobák mindegyikében légkondicionáló, televízió, ingyenes wifi szolgálja a vendégek kényelmét. A szállodához ingyenes, zárt, kamerával megfigyelt parkoló tartozik és a vendégeket 24 órás recepció és svédasztalos reggeli várja. Hamarosan wellness-részleggel bővítik a létesítményt, amit a szállóvendégeken kívül a városlakók felé is megnyitnak majd. És természetesen a Hotel Elizabeth éttermében minden nap készül finom hagyományos bajai halászlé is.

A fotó illusztráció

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások