Ezért éri meg otthon sajtot készíteni
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 15. szombat

Mária ünnepli névnapját.
Holnap Ábrahám napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Ezért éri meg otthon sajtot készíteni
Ezért éri meg otthon sajtot készíteni PDF Nyomtat Email
2016 április 19., kedd 15:11

Hogyan lehetünk profi sajtkészítők?

Imádod a friss sajt illatát és ízét? Ha legszívesebben végigkóstolnád a termelői piacok teljes sajtkínálatát és szívesen megtanulnád, hogyan készítheted el a legfinomabb sajtokat, akkor érdemes lenne professzionális szintre emelni  a tudásod!
A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid! Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat!

De miért is jó házilag készíteni a sajtot?
Egyrészt, mert így tudod, hogy miből van. Egészséges alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket Te választasz ki és szerzel be. Az üzletekben kapható sajtok egy része sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, amelyre nincs szüksége a szervezetednek. Ha tudod, honnan származik a tej, biztos lehetsz a minőségben is. Érdemes tehát egy kis kutatómunkát végezni, és találni egy olyan gazdaságot vagy piacot a közelben, ahol friss, házi tejet vásárolhatsz. „Ha Te magad készíted a sajtot, annyifélét próbálhatsz ki, amennyit csak szeretnél, szokatlan és izgalmas ízekkel, fűszerekkel - és ha elég gyakorlatot szereztél egy sajtkészítő tanfolyamon -, különféle technológiákkal is kísérletezhetsz”- árulta el Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője.  Ráadásul nem kell ezentúl azon törnöd a fejed, hogy mit adsz ajándékba a szeretteidnek. A kézműves sajt olyan meglepetés, ami garantáltan sikert arat szinte mindenkinél, ráadásul  - a sokadik doboz bonbonnal ellentétben -  biztosan elfogy. „Ha több sajtot készítesz, mint amennyit elfogyaszt a család, el is cserélheted más kézműves termelőkkel, ha pedig a sajtkészítés több, mint hobbi, vállalkozást is indíthatsz. A tanfolyamon az "Élelmiszeripari vállalkozások működtetése" nevű modulban sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetsz arról, hogyan indítsd el a saját céged.

Hogyan lehet valakiből sajtkészítő?
Az élelmiszeripari tanfolyamokon a technológia ismerete mellett legalább olyan fontos, hogy a higiéniai szabályok betartásának módját is megtanuld. A hűtés folyamata és a műhelyed tisztán tartása alapvetően fontos, hiszen a fogyasztók egészsége a tét. "A hallgatóink élelmiszer-biztonsági  és élelmiszer-higiéniai ismereteket is szereznek, és ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, de nagyon fontos" - hangsúlyozza a Focus Oktatóközpont vezetője. „A tanfolyamok itt úgy épülnek fel, hogy az elméleti rész mellett egy központi gyakorlati képzés is van. Itt olyan alaptudást szereznek a hallgatók, amellyel már magabiztosan mozognak az üzemben, ahol a további gyakorlati képzést megkapják. Lehet, hogy hosszabb a tanfolyam és többe is kerül, mint a "gyorstalpaló" képzések, de a cél az, hogy a résztvevők ne csak bizonyítványt, hanem használható tudást kapjanak nálunk.”
Jó, ha tudod: a sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások