Nagy sikerű pálinka és pogácsasütő verseny Sajóbábonyban
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 22. kedd

Móric ünnepli névnapját.
Holnap Tekla napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Nagy sikerű pálinka és pogácsasütő verseny Sajóbábonyban
Nagy sikerű pálinka és pogácsasütő verseny Sajóbábonyban PDF Nyomtat Email
2014 március 03., hétfő 21:17

2014. március 1-jén rendezték meg a X. Sajóbábonyi Pálinka és Pogácsasütő versenyt a település ipari parkjának nagyszerűen felújított kultúrközpontjában.


Sólyom Sándor köszöntője után Nagy Imre polgármester nyitotta meg a rendezvényt, aki elmondta, hogy a korábbi versenyeket a város művelődési házában tartották, de az évek során fokozódó érdeklődés indokolttá tette a nagyobb befogadóképességű hely kiválasztását. Mint mondta az új helyszín egyidős a gyárral (volt ÉMV), amely Sajóbábony határában a környék akkor legszebbnek tartott kiránduló völgyeiben épült fel. 1950-ben kezdett termelni, az akkori helyzetnek megfelelően hadiipari termékeket, majd az idő előre haladtával polgári felhasználású vegyi termékek gyártására tértek át (növényvédő szerek, bio-diesel, gyógyszergyár, stb.). Ma ipari parkként működik 1200 főnek adva munkát. A gyár kultúrháza adott helyett a jubileumi rendezvények, ahol minden korábbit túlszárnyalva 166 pálinka mintával neveztek be az érdeklődők. A rendezvény a Bükki Pálinka Lovagrend szakmai támogatásával valósult meg. A pálinkákat 6 zsűri csoport bírálta el. Amíg a zsűri dolgozott, színvonalas szakmai előadásra került sor a nagyteremben.

A verseny zárásaként kihirdették az eredményeket. Ennek alapján 10 db „Az év pálinkája”, 5 db nagy arany, 35 db arany, 71 db ezüst, 35 db bronz, 10 db oklevél minősítést ért el.

Szakmai értékelésként a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere, Orosz János elmondta, hogy nagyon sok jó minőségű párlattal találkoztak és fejlődés volt tapasztalható e téren. Bizonyára ebben szerepe van a pálinkafőző rendszerek fejlődésének is. Ma már a hagyományoson kívül az un. tornyos (tányéros) desztillálók is elterjedtek, melyek igazi hungarikumhoz méltó pálinkákat képesek előállítani. A pogácsasütők vetélkedésére 12 fő nevezett, is rendben lezajlott Ennek eredményei a Következők:

Zárásként Nagy Imre polgármester megköszönte minden „versenyző” részvételét és figyelemreméltónak ítélte, hogy a helyieken kívül az északi régió számos településéről megtisztelték a versenyt: Eger, Gyöngyös környék, Mád-Tarcal térség, a közvetlen borsodi körzet (Sajószentpéter, Edelény, Kazincbarcika). Ennek alapján az esemény jelentős, régiós szintet ért el.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások