Ultrahang vezérelt precíziós citológia
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. április 7. kedd

Herman ünnepli névnapját.
Holnap Dénes napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Ultrahang vezérelt precíziós citológia
Ultrahang vezérelt precíziós citológia PDF Nyomtat Email
2019 szeptember 12., csütörtök 21:08

Több új, speciális technológia felhasználásával hazánkban elsőként a CMC Déli Klinikán végeznek precíziós citológiai mintavételi eljárásokat magán finanszírozásban. A forradalmian új technológia sokkal precízebb célzást és eredményesebb mintavételt, azaz pontosabb diagnosztikát tesz lehetővé, valamint csökkenti az ismételt mintavételek szükségességét.


Az új technológiák (VirtualTrack, ClearTrack modul, NeedleMate) alkalmazásával, a tűbe épített speciális szenzor segítségével  lehetővé válik a mintavételi tű útjának megtervezése és pontos követése. Így egyrészt jelentősen pontosabb célzás valósítható meg a mintavétel során, másrészt pontosan az elváltozás vagy annak leggyanúsabb részéből vehető le a minta, amellyel jelentősen javítható a mintavétel kivitelezése, sikeressége és így sokkal pontosabb diagnózisra ad lehetőséget.

Az S-Fusion technológiának köszönhetően akár arra is van lehetőség, hogy a CT illetve MR vizsgálatok képanyagának (úgynevezett fúziós képalkotás) segítségével történjen a mintavétel. A Respiration Auto Technológia pedig biztosítja a légzési műtermékek kiszűrését, amellyel csökkenthető a légzés következtében kialakuló mintavételi hibák valószínűsége.

Mikor van szükség citológiai vizsgálatra?

A pontos klinikai diagnózis felállításához a legtöbb jó és rosszindulatú elváltozás (például májbetegség, nyirokcsomó megnagyobbodás, daganatos betegségek stb) esetén indokolt a citológiai vagy biopszás mintavétel (FNAB vagy core biopszia).

A képalkotó vizsgálatok (ultrahang, röntgen, mammografia, CT, MR, PET-CT stb) során észlelt elváltozásokat fontos pontosan kivizsgálni, hiszen nem mindegy, hogy valamilyen jóindulatú szövet szaporulattal, vagy rosszindulatú rákos sejtburjánzással állunk-e szemben, illetve a megfelelő kezelési terv kiválasztása szempontjából alapvető jelentőségű, hogy milyen a szövetek struktúrája, biológiai viselkedése, osztódási sebessége stb.

Hogyan zajlik az aspirációs citológia mintavétel vagy a biopszia?

A vizsgálat előtt fontos tisztázni a mintavételt elrendelő, vagy a vizsgálatot végző szakorvossal, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket hogyan és mikor kell bevenni (általában a véralvadásgátló gyógyszerek szedését javasolt a vizsgálat előtt 1 héttel elhagyni).

Az aspirációs citológiai vagy biopsziás mintavételre fontos az összes orvosi dokumentációt illetve a képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR, PET-CT) képeit, valamint a mintavétel előtt szükséges laboratóriumi leletet is elvinni. A hasüregi szerv(ek)ből történő mintavétel esetén fontos, hogy a páciens éhgyomorra érkezzen./X/


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások