Tudj meg többet korunk népbetegségéről, a diabéteszről a CEOSZ cukorbombájának segítségével
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 15. szombat

Mária ünnepli névnapját.
Holnap Ábrahám napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Tudj meg többet korunk népbetegségéről, a diabéteszről a CEOSZ cukorbombájának segítségével
Tudj meg többet korunk népbetegségéről, a diabéteszről a CEOSZ cukorbombájának segítségével PDF Nyomtat Email
2019 szeptember 02., hétfő 15:22

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) edukációs roadshow-ja újabb állomásához érkezik. 2019. szeptember 7-én Gödöllőn, a Belvárosi Napok keretén belül találkozhatnak a rendezvényre látogatók a CEOSZ cukorbombájával. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a diabéteszre és játszva tanítson a cukorbetegségről.

Évről-évre nő a cukorbetegek száma: ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről, és időben diagnosztizálják azt.

A 2019. szeptember 7-én Gödöllőn, a Belvárosi Napok első napján az egészség is a reflektorfénybe kerül. Szombaton 8 és 17 óra között az érdeklődők a CEOSZ cukorka formájú installációján tesztelhetik a diabétesszel kapcsolatos tudásukat. Ha a megadott kérdésekre helyesen és időben válaszolnak, hatástalaníthatják a cukorbombát. A szerkezet virtuális felrobbanásának megakadályozásával tehetünk a saját egészségünk megőrzése érdekében: a játékos információszerzés segíthet abban, hogy az esetleges helytelen életmód ne okozhasson maradandó egészségkárosodást vagy ne vezessen 2-es típusú – felnőttkori – diabétesz kialakulásához. Ugyanis a 2-es típusú diabétesz megelőzhető: egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással kordában tartható. Ezek mellett a vércukorszint mérése is fontos a betegség azonosításában, illetve nyomon követésében. A rendezvényre látogatók ezért a vércukorszintjüket is ellenőrizhetik a CEOSZ installációjánál.

„Fontosnak tartjuk, hogy interaktív formában hívjuk fel a figyelmet a cukorbetegségre, hiszen a diabétesszel, annak megelőzésével és tüneteivel kapcsolatos ismeretek így sokkal jobban rögzülnek, mint ha csak egy előadást hallgatnának végig a résztvevők. A cukorbombával való játék során hasznos, gyakorlati tudásra is szert tehetnek az érdeklődők” mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.  „Az installáció egyébként idén már járt Debrecenben, Kaposvárott és Siófokon is, és még további helyszíneken lehet vele találkozni az ősz folyamán. Az országjáró roadshow célja a figyelemfelhíváson túl a tagszervezeteink szélesebb körben való megismertetése. Nagyon fontos a megbízható információkhoz való hozzájutás: aki már érintett, vagy aki megelőzés céljából szeretne többet tudni a cukorbetegségről, az nincs egyedül, van hová fordulnia a kérdéseivel.”

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások