Melyik az a pont, mikor kismamaként pszichológushoz kell fordulni?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 15. szombat

Mária ünnepli névnapját.
Holnap Ábrahám napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Melyik az a pont, mikor kismamaként pszichológushoz kell fordulni?
Melyik az a pont, mikor kismamaként pszichológushoz kell fordulni? PDF Nyomtat Email
2019 augusztus 16., péntek 10:39

Szerencsére elmondható, hogy a terhességek minimum 80%-a problémáktól mentesen zajlik, de mit lehet tenni, ha valaki beleesik abba a 20%-ba? Terhesség közben felléphet komplikáció, amit a kismama nem biztos, hogy egyedül fel tud dolgozni, ekkor lehet pszichológus segítségét kérni.


Milyen megpróbáltatások várnak egy kismamára az első 9 hónapban?


A terhesség nem minden embernél jelent felhőtlen és mindent legyőző boldogságot. Vannak olyan kismamák, akik szorongással, stresszel küzdenek a 9 hónap során. Akadnak olyan gyermeket váró anyukák, akik nem várták a terhességet (pl.: szexuális erőszak áldozatai), esetleg túl nagy teherként élik meg, mert tudják, hogy anyagilag mivel jár egy kisgyermek. Akkor, ha a kismama abortuszon esik át, a szülők meggyászolják meg nem született gyermeküket, ami átmeneti, de súlyos egyensúlyvesztéssel járhat. Az önkéntes vagy a kényszerű terhességmegszakítás, esetleg a mesterséges megtermékenyítés, de még a koraszülés traumája is mind olyan helyzet, ahol szükség lehet pszichológus szakértelmére. A gyászt, a nagyobb fokú szorongást fel kell dolgozni, amihez legtöbbször szakember segítségét kell kérni.


Bizonytalanság a terhesség alatt


Ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg is anyává érjen, sok tényezőnek kell teljesülnie. Ha ezek nem adottak, akkor válságba kerülhet a kismama lelki, tán testi egyensúlya is. Mi okozhatja ezt? Például egy olyan rossz emlék, amely a saját gyerekkorához kapcsolódik. Ekkor felidéződnek olyan elfeledett emlékképek, mely a várandós nőben félelmet, vagy szomorúságot váltanak ki. Az eltemetett emlékek lehetnek az okai annak, hogy a terhességgel felszínre törnek az ellentmondásos érzések, a gyerekkori, megoldatlan konfliktusok. Ebben az állapotban a terhes asszony könnyebben emlékezik, és érzelmileg újra átélheti a szüleivel, különösen anyjával való gyermekkori kapcsolatát.


Más anyukákat az visel meg, hogy nem bírják elfogadni és feldolgozni a testükben lezajló külső és belső változásokat, ami szorongást idézhet elő.


És természetesen vannak olyan leendő édesanyák, akik folyamatosan kételkednek saját alkalmasságukban, hogy teljesíteni tudják-e kötelességeiket a terhesség előrehaladtával.


A nehézségekre manapság fel lehet készülni, különféle könyv, cikk, filmanyag állhat rendelkezésre. Akiknek ez nem jelent megnyugvást, azok felkereshetnek különféle tematikus, a szüléssel vagy az utána következő időszakkal foglalkozó csoportokat is, ahol behatóbban tanulmányozzák, magyarázzák a terhesség szakaszait, a szülésre felkészítenek, vagy épp a csecsemőápolással kapcsolatos témakört tanulmányozzák.


Szülés utáni nehézségek


A szülést követő időszakban, a hormonális változások hatására kialakulhatnak különféle problémás állapotok, melyek megoldásában szakemberek segítségét kérheti a kismama. Ilyen például a babához való alkalmazkodási nehézsége vagy a szülés utáni depresszió./X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások